Duurzaam tuinieren is hot. Duurzaam met je leven bezig zijn is überhaupt helemaal happening. Wil jij graag je steentje bijdragen maar weet je niet hoe? Ik heb 15 handige tips waarmee duurzaam tuinieren ook voor jou een makkie wordt.
15 x duurzaam tuinieren en milieubewuster met je tuin omgaan
In de afgelopen jaren hebben wij een bepaalde liefde voor tuinieren gekweekt. Het is ontzettend ontspannend, maar helaas zijn er ook een aantal manieren waarop tuinieren schadelijk kan zijn voor de natuur. Met deze 15 tips breng je een paar kleine veranderingen in je tuinier gewoontes en voorkom je dat je het milieu beschadigt. Duurzaam tuinieren is helemaal hot!
Koop compostwormen
Heb je ooit gehoord van compostwormen? Deze wormen zorgen voor vruchtbaar compost die je in de tuin kunt gebruiken. Scheelt je zelf compost kopen en dat scheelt dan weer in de schade aan het milieu door productie en transport. Dit zijn wormen die je houdt, die zorgen voor vruchtbaar compost dat je kunt gebruiken voor in de tuin. Hierdoor hoef je niet zelf compost in te kopen, wat scheelt in schade aan het milieu door transport en productie.
Kies een bewuste verharding
Wil je nieuwe verharding in je tuin? Hou er dan rekening mee dat je voor verharding kiest die niet van ver komt, en die herbruikbaar is. Een ander positief punt is, wanneer de verharding water goed doorlaat. Er zijn allerlei steensoorten die helemaal vanuit Aziatische landen moeten komen, en die bovendien niet eens herbruikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is Chinees hardsteen. Duurzamere versies zijn in Nederland zelf gemaakt, en zijn daarnaast wel herbruikbaar. Denk hierbij aan gebakken klinkers of grind. Beide opties zijn ook nog eens waterdoorlatend.
Kies een bewuste schutting
Is je schutting aan vervanging toe of wil je graag een beschutting plaatsen in een nieuwe tuin? Denk dan heel erg goed na over het soort hout wat je gaat gebruiken. Goedkopere versies zijn totaal niet milieubewust. Wil je echt duurzaam tuinieren, kies dan voor hout wat voldoet aan het FSC-keurmerk. Zo is vurenhout erg goedkoop, maar slecht voor het milieu en daarnaast is de levensduur ook kort. Hardhout is iets beter voor het milieu, en wat prijziger dan vurenhout omdat het van ver moet komen. Eikenhout is weer wat goedkoper, komt uit Europa en is qua levensduur vrij lang.
Neem een haag in plaats van een schutting
Als het even kan, ga dan niet voor een schutting, maar voor een haag. Hier is minder transport aan verbonden en daarnaast draagt het bij aan de natuur. Insecten kunnen erin leven, vogels kunnen er nestjes in maken en zeg nou zelf, een groene “muur” staat gezelliger in de tuin dan een houten schutting.
Koop duurzaam tuinier materiaal in
Wanneer je tuinmaterialen gaat inkopen probeer dan te letten op materialen die zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt zijn. Denk hierbij aan gereedschap, grasmaaiers, maar ook je tuinmeubelen.
Vermijd bestrijdingsmiddelen
Eén van de slechtste dingen die je kunt doen tijdens het tuinieren, is het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit soort middelen zijn namelijk niet biologisch afbreekbaar, en blijven dus erg lang in de bodem zitten. Daarnaast kunnen dit soort middelen het grondwater vergiftigen, wat weer slecht is voor de biodiversiteit.
Kijk naar de planten die al in de buurt groeien
De selectie van dieren die bij jou in de buurt wonen, is volledig gebaseerd op de plantengroei bij jou in de buurt. Planten die soortgelijk zijn aan de planten in jouw omgeving, zijn dus het best voor de dieren. Kies daarom je planten waar mogelijk op basis van de plantengroei bij jou in de buurt.
Gebruik water alleen ’s ochtends of ’s avonds
Ga vooral nooit sproeien op het midden van de dag. Dan staat de zon het hoogst, en vindt de meeste verdamping plaats. Dit zorgt ten eerste voor waterverspilling, maar het kan daarnaast ook zorgen voor verzilting. Verzilting maakt je grond minder vruchtbaar, en dat willen we juist vermijden.
Gebruik uitwerpselen van je huisdier
Het klinkt raar en ook heel vies, maar in feite is je huisdier een bron van gratis mest. Nou ja, als je een huisdier hebt dat alleen planten eet dan. De uitwerpselen van je hamster, konijn of ander knaagdier zijn dus heel erg geschikt voor duurzaam tuinieren. Gebruik liever niet de uitwerpselen van een vleesetend huisdier, hier bestaat het gevaar dat er vreemde en verkeerde bacteriën bij je planten komen die zorgen voor ziekte.
Gebruik organisch mest in plaats van kunstmest
Wist je dat er in kunstmest allerlei stoffen zitten die de natuur niet of zeer sloom afbreekt? Hiermee wordt het milieu voor langere tijd bevuild, een goede tegenhanger is daarom organisch kunstmest.
Zorg dat je planten bij de omgeving passen
Wanneer je een tuin hebt die voornamelijk in de zon staat, is het een slecht idee om hier planten neer te zetten die niet goed tegen veel zon kunnen. Bekijk ook voor je gaat planten, wat voor grondsoort je tuin heeft en of de planten die je er in wilt plaatsen wel goed kunnen groeien hierin.
Kies buiten én binnen voor duurzame verlichting zoals solar- of LED
Voor zo min mogelijk schade aan de natuur kun je qua tuinverlichting het beste kiezen voor solar- of LED verlichting. Deze twee opties besparen een hele hoop energie ten opzichte van andere opties. Kies wel voor kwalitatief goede verlichting want bij een korte levensduur is de verlichting natuurlijk alsnog niet duurzaam.
Wij zijn zelf heel erg fan van dimbare verlichting omdat je er zo makkelijk een andere sfeer mee kunt creëren. Zachtere verlichting op gezellige avondjes en wat hardere verlichting tijdens een spelletjesavond bijvoorbeeld. Kies daarom binnenshuis ook voor duurzame lampen zoals deze industriële wandlamp met dimbaar LED-verlichting van lampen24. Zo heb je toch een stijlvolle lamp in huis, die duurzaam is, minder energie verbruikt maar ook te dimmen is.
lees ook: 10 luchtzuiverende planten die je in huis moet hebben
Doe zo veel mogelijk met de hand
Het is heel erg verleidelijk om alles met technische snufjes en apparaten te doen. Maar al deze apparaten zijn weer een extra belasting voor het milieu en past dus niet binnen het duurzaam tuinieren concept. Doe daarom zoveel mogelijk met de hand. Is ook lekker ontspannend.
Vang regenwater op
Wanneer je regenwater opvangt, hoef je minder kraanwater te gebruiken om je planten en bomen te bewateren. Er zijn tegenwoordig echt mooie moderne regentonnen te koop, van die regentonnen waar je bijvoorbeeld een plant bovenop kunt plaatsen. Maar ook regentonnen met een strak modern design. Geef planten ook niet dagelijks water, maar bijvoorbeeld eens per week. De wortels van de planten zullen dieper de grond in gaan en daarnaast meer gewend raken aan langdurige droogte. Gaan ze ook minder snel dood.
Koop een waterbespaarder
De laatste duurzaam tuinieren tip: Maak je toch gebruik van een tuinslang? Bevestig dan een waterbespaarder aan de tuinslang. Dit zorgt voor vijftig procent minder water verbruik, en de druk van de tuinslang blijft net zo hoog als zonder.
uitgelichte afbeelding via shutterstock
1 comment
Het is inderdaad verstandig om ’s ochtends of ’s avonds je planten en gazon water te geven. Zelf doe ik het meestal wanneer ik thuis kom van mijn werk rond een uur of zes. Ook denk ik erover na om een sprinklersysteem te kopen, zodat mijn planten in mijn vakantie ook voldoende water krijgen.