Home buitenkijken lichtstraat maken in een overkapping

lichtstraat maken in een overkapping

Hoe maak ik zelf een lichtstraat?

by InteriorQueen

Lichtstraten zorgen niet alleen voor meer lichtinval, maar ook voor meer ventilatie. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld wilt barbecuen onder je overkapping. Dus mocht je de plannen hebben liggen voor het maken van een lichtstraat in je overkapping, dan is dit artikel met tips voor jou!

Een lichtstraat maken in je overkapping kan op diverse manieren. Zo kun je hem natuurlijk laten plaatsen door een expert, een lichtstraat zelfbouw pakket bestellen inclusief montagehandleiding en garantie of zelf aan de slag gaan met het materiaal naar keuze en plexiglas.

Zelf een lichtstraat maken in je overkapping? Dit heb je nodig:

  • Plexiglas helder 12 mm
  • EDPM kit
  • Houten, aluminium, kunststof of stalen frame
  • Schroeven met afdichtring
  • Metaalboor

De basis wanneer je zelf een lichtstraat gaat maken

Je kunt een lichtstraat op diverse manieren maken. Het belangrijkste is in elk geval dat je zorgt dat je de juiste afmetingen bepaalt. Daarnaast is het altijd handig om een lichtstraat mee te bouwen in je overkapping, hoewel achteraf ook een prima optie is. Maar bouw je hem mee, gaat het toch net even iets makkelijker.

lichtstraat maken in een overkapping

bron afbeelding: delichtstraatexpert.nl

Stap 1: een frame voor je lichtstraat maken

De eerste stap is het maken van een frame voor jouw gewenste lichtstraat. Je kunt hiervoor kiezen uit

  • hout,
  • aluminium,
  • kunststof of
  • staal.

Hout is wellicht de voordeligste optie, maar hout moet regelmatig behandeld worden (lees geschilderd) om te voorkomen dat het gaat rotten. Hout oogt echter wel veel natuurlijker. Bij kunststof is het belangrijk dat je weet dat dit materiaal kan uitzetten door schommelingen in de temperatuur. Het is hierbij dus belangrijk dat je voldoende ruimte overhoudt rondom de bevestigingsgaten om zo uitzetting en krimp op te vangen. Aluminium, kunststof en staal zijn wel lekker onderhoudsvrij. Wellicht iets duurder in aanschaf, maar dan hoef je niet meer ieder jaar een trappetje op om te schilderen. Schoonmaken is wel belangrijk!

Stap 2: Plexiglas bestellen

Je weet nu je afmetingen, dus kun je aan de slag met het bestellen van plexiglas. Plexiglas is een goedkopere variant op echt glas. Natuurlijk kun je ook voor echt glas kiezen, dit is wel mooier en isoleert natuurlijk ook een stuk beter. Let bij het bestellen van plexiglas goed op de dikte van het materiaal. Je zou hiervoor een online dikte calculator kunnen raadplegen.

Stap 3: De lichtstraat in de overkapping monteren

Monteer de plexiglas platen op het (in dit geval) houten frame met schroeven en voorzie deze van een afdichtring. De gaten kun je voorboren met een metaalboor.  Voor de afwerking van de lichtstraat in het dak van de overkapping gebruik je EPDM kit.

Bovenstaande stappen plan is natuurlijk niet zo luxe en mooi dan wanneer je kiest voor een zelfbouw lichtstraat. We hebben je een aantal tips gegeven, maar voor dergelijke projecten raden wij eigenlijk altijd aan om een expert in te schakelen om zo eventuele teleurstellingen en frustraties te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerd afmetingen die je hebt gebruikt, waardoor het glas niet past. Poef, weg geld. En weg tijd die je erin hebt gestoken.

 

zelfbouw lichstraat monteren in overkapping

bron afbeelding: delichtstraatexpert.nl

Voordeel van een zelfbouw lichtstraat:

De lichtstraat wordt speciaal voor jou op maat gemaakt door een expert. Deze laat vervolgens aan jou weten wanneer deze klaar is en je het kunt komen ophalen. Vaak is bezorging tegen meerprijs mogelijk. De levertijd van een zelfbouw lichtstraat ligt meestal rond de 4 tot 5 weken. Een ander groot voordeel van een zelfbouw lichtstraat is dat je naast de handige montage handleidingen ook garantie ontvangt.

Bron afbeeldingen: delichtstraatexpert.nl

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: