Home Tuininspiratie 10 tips voor beginnende tuiniers

10 tips voor beginnende tuiniers

by InteriorQueen

De voordelen van tuinieren zijn geweldig: frisse lucht, beweging, schoonheid en ontspanning, om er maar een paar te noemen. Maar het starten van jouw allereerste tuin kan een overweldigende taak zijn. Gelukkig zijn tuinen verrassend vergevingsgezinde creaties, en de beste manier om te leren is door er gewoon in te duiken. Hier zijn 10 tips voor beginnende tuiniers.

1. Leer de ruimte in jouw tuin kennen

Neem de tijd om vertrouwd te raken met jouw eigendom voordat je aan een nieuwe tuin begint. Hier zijn een paar dingen die je misschien leuk vindt om te proberen terwijl je jouw tuin ruimte leert kennen:

  • Maak een ontspannen wandeling over het terrein met een notitieboekje en maak een ruwe schets van de bestaande plant gebieden.
  • Voeg notities toe aan de “kaart” van jouw tuin over welke gebieden de meeste zon krijgen en welke schaduw.
  • Een eenvoudige grondtest van jouw plaatselijke tuincentrum zal je vertellen of de grond goed uitgebalanceerd is in voedingsstoffen en pH.
  • Als je overweegt eetwaren (groenten, fruit of kruiden) te telen, is het een goed idee om je grond op lood te laten testen. Als je merkt dat je aarde een onveilig loodgehalte heeft, kun je nog steeds eetwaren kweken in verhoogde bedden of potten met nieuwe aarde.
  • Maak een lijst van de bestaande planten en kenmerken (zoals hekken of paden) die je wilt behouden en welke moeten worden vervangen of verwijderd.

Breng tijd door met gewoon rond te hangen in jouw tuin. Laat jezelf dagdromen en kijk of er creatieve ideeën opduiken.

tuin tekenen

2. Bepaal jouw stijl en doelen

Verzamel een paar afbeeldingen op Pinterest die je inspireren en zoek een thema. Voel je je aangetrokken tot weelderige bloementuinen of strakke moderne buitenruimtes? Het helpt om een ​​paar woorden te combineren met de afbeeldingen die je hebt gekozen, dus probeer iets te bedenken dat het soort tuin oproept dat je wilt, ook al is het geen ‘officiële’ stijlterm.

Misschien besluit je bijvoorbeeld dat je stijl Industrial Zen of Playful Modern of Simplified Cottage is. Terwijl je dit uitzoekt, helpt het om een ​​foto van de buitenkant van je huis bij de hand te houden – welke stijl je ook kiest, het moet goed passen bij de bouwstijl van het huis en bij jouw persoonlijke voorkeuren.

Als je eenmaal je stijl een naam hebt gegeven, neem dan even de tijd om de activiteiten en functies op te schrijven waarvan je denkt dat je ze in je landschap leuk vindt. Als je kinderen hebt, heb je misschien veel open ruimte nodig om rond te rennen. Of misschien droom je ervan om te ontspannen midden in een grote bloemenweide – wat het ook is, schrijf het op.

tuinieren voor beginners

3. Begin klein

Dromen is geweldig, maar als het tijd is om in de aarde te gaan graven, is het net zo belangrijk om geaard te blijven in de realiteit. Hoe groter de tuin, hoe meer tijd en energie het kost om te onderhouden. Onderzoek wat je wilt (bijvoorbeeld een moestuin) en verklein het (plant bijvoorbeeld één verhoogd bed in plaats van zes). Je kunt volgend jaar altijd uitbreiden!

Dit geldt ook voor het kopen van planten: het is gemakkelijk om verleid te worden door de overvloedige planten op de kwekerij en met veel te veel naar huis te komen. Onthoud dat planten tijd kost, dus koop alleen wat je binnen de komende twee dagen gemakkelijk in de grond kunt krijgen.

4. Maak een plan

Zelfs als je slechts één verhoogd groentebed of een tros potbloemen op het terras plant, is een plan essentieel. Als je niet zeker weet welke planten je moet kopen, ga dan eens op onderzoek uit naar een plaatselijke kwekerij (zonder iets te kopen!) En maak foto’s van planten die je zou willen toevoegen aan je tuin. Bekijk de tags en noteer wanneer ze bloeien, evenals de vereisten voor zon en water.

Het samenvoegen van deze informatie in een geschetst plan (geen artistieke vaardigheden vereist) kost in eerste instantie extra tijd, maar zal uiteindelijk zorgen voor een meer succesvolle tuin. Kies planten die in verschillende seizoenen bloeien om het hele jaar door te kleuren, en zorg ervoor dat je planten kiest met dezelfde zon- en watervereisten om samen te planten.

moestuin

5. Kies het juiste gereedschap voor de klus (zonder overboord te gaan)

Wanneer je over het juiste gereedschap beschikt, wordt het klussen in de tuin aangenamer, maar denk niet dat je de winkel op de eerste dag hoeft leeg te kopen. Slechts een paar gereedschappen en benodigdheden zouden de tuin soepel moeten laten werken. De basis omvat:

  • Tuinhandschoenen. Kies een paar dat comfortabel aanvoelt en beschermt tegen doornen.
  • Schep. Dit is essentieel voor het maken van grote tuinbedden en voor het graven van gaten voor bomen, struiken en grote planten. Een schop met een spitse punt is veelzijdiger dan een platte schop.
  • Troffel en onkruidgereedschap (of een Japans tuinman mes). Gebruik deze gereedschappen om gaten te graven om te planten en onkruid bij de wortel eruit te trekken.
  • Lange tuinslang en sproeikop. Kies een slang die lang genoeg is om comfortabel elk van de belangrijkste delen van jou tuin te bereiken.
  • Hand snoeischaar. Scherpe scharen kunnen takken knippen en houtachtige planten zoals rozemarijn terugsnoeien.
  • Metalen hark. Gebruik dit om zand en mest te verspreiden en bedden voor te planten.
  • Bladhark. Gebruik een flexibele plastic of bamboe hark om bladeren te verzamelen.
  • Grasmaaier. Voor een goed onderhouden gazon is een grasmaaier van groot belang. Lekker lui? Kies dan voor een robot grasmaaier van Gardena!
  • Stoomreiniger: Een andere tip om in te investeren is een Kärcher stoomreiniger. Het is jouw go-to-tool voor zowel buitenshuis als binnen. Ideaal om bijvoorbeeld groene aanslag van vloeren te krijgen. 

6. Meng vaste planten en één-jarige planten

Een veel voorkomende beginnersfout is om te veel planten uit de “éénjarigen” -sectie op de kwekerij te pakken, waardoor er een tuin ontstaat die binnen een jaar sterft. Ga voor een lang leven en kleur met een mix van vaste planten (planten die jaar na jaar terugkomen) en één-jarige planten (planten die bloeien en afsterven binnen één seizoen).

10 tips voor beginnende tuiniers

7. Herhaal, herhaal, herhaal

Een geweldige manier om de tuin een professioneel ontworpen uitstraling te geven, is door dezelfde planten en hardscaping-materialen op verschillende plaatsen in het landschap te herhalen. Kies niet één plant van elk type, omdat dit de neiging heeft om rommelig te lijken – zelfs in een wilde tuin in Engelse cottage-stijl zien planten er het beste uit wanneer ze worden herhaald of in clusters worden geplant. 

Hetzelfde geldt voor andere materialen: kies slechts een paar hardscaping-materialen voor paden, potten, plantenbakken en tuinmeubilair, en herhaal, herhaal, herhaal.

8. Combineer zaden en start met een betaalbare mix

Het starten van een hele tuin met zaad kan geld besparen, maar het kan ook ongelooflijk frustrerend zijn. Alleen beginnende planten kopen is niet alleen duur, maar het kan ook je keuze van wat je wilt kweken beperken. De beste optie is meestal een combinatie van de twee: haal wat begonnen zaailingen op bij je plaatselijke kwekerij en begin zelf met zaad. Goede planten om mee te starten zijn onder meer sla, radijs, bonen, zonnebloemen, goudsbloemen, kosmos en zinnia’s.

9. Laat groeien wat je leuk vindt

Dit klinkt volkomen eenvoudig, maar het is iets dat zelfs de meest ervaren tuinders soms lijken te vergeten. Waarom pompoen kweken als het niet echt jouw favoriet is? In de loop der jaren zijn we gestopt met de moeite om bonen en courgettes te verbouwen, in plaats daarvan hebben we voor Halloween extra tuinruimte besteed aan familiefavorieten zoals erwten, radijsjes, Toscaanse boerenkool en minipompoenen.

tuinieren voor beginners

10. Verhoog jouw tuin kennis

Het opzoeken van lokale werkplaatsen is een geweldige manier om meer te leren over tuinieren en contact te maken met andere tuiniers in jouw gemeenschap. Bekijk plantenkwekerijen, gemeenschapstuinen en botanische tuinen bij jou in de buurt voor gratis of goedkope workshops over een breed scala aan onderwerpen, zoals tuinieren in containers, het gebruik van inheemse planten, het aantrekken van bestuivers, het creëren van een watergewijze tuin en compostering.

Tuinieren is een levenslange leerervaring, en zelfs de meest doorgewinterde tuiniers leren de hele tijd – dus sla jezelf niet op de kop als het lijkt dat er te veel te weten valt. Begin gewoon ergens en neem het één seizoen tegelijk. Het mooie van tuinieren is dat er meestal ruimte is voor herstructureringen. Meer tips? Lees ook onze gids over winter tuinieren voor beginners.

Vertel ons: ben je een beginnende tuinman? Deel jouw uitdagingen – en triomfen – in de opmerkingen!

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer