Home Wooninspiratie Ontwerp debat: is het oké om de tv boven de open haard te hangen?

Ontwerp debat: is het oké om de tv boven de open haard te hangen?

by InteriorQueen

In de geest van de komende politieke debatten beginnen we met een reeks gesprekken over fel omstreden design onderwerpen. In dit geval de zaak tegen een tv boven de open haard. 

De zaak tegen een tv boven de open haard

Ik hou van het traditionele idee van de inbouw gashaard en denk dat het echt het symbolische hart van het huis is. De familiekamer of woonkamer is een plek die veel functies vervult. Het is een plek om te ontspannen, een gesprek te voeren, te lezen, tijd door te brengen met vrienden en dierbaren en, ja, tv te kijken. Maar voor mij bevordert het plaatsen van de tv boven de open haard de tv meteen naar de belangrijkste positie in de kamer, waar al het andere om draait.

Ik vind dat eerlijk gezegd gewoon een beetje triest. Maar mijn grootste zorgen zijn esthetisch en ergonomisch. De meeste tv’s zijn vrij onaantrekkelijk, vooral als ze zijn uitgeschakeld, en ze zijn gewoon te hoog om comfortabel boven de schoorsteenmantel te worden bekeken. Alleen Samsung The Frame is uitzondering op de regel. 

tv boven open haard

Belangrijkste zorgen met een tv boven de open haard: 

De belangrijkste reden waarom ik adviseer om geen tv boven een open haard te plaatsen? Nekspanning! 99 procent van de schoorsteenmantels is te hoog boven de vloer om comfortabel naar de televisie te kunnen kijken. Als je je kin moet optillen om naar het scherm te kijken, is dat te hoog. 

Esthetiek is mijn andere voor de hand liggende zorg. Als je prachtig metselwerk hebt of een traditionele houten schoorsteenmantel, steekt een groot zwart scherm eruit als een pijnlijke duim. Ik heb hedendaagse toepassingen gezien waar het goed wordt gedaan, maar dat zijn de uitzonderingen. Wat bedrading betreft, is het vanzelfsprekend dat zichtbare draden die achter de tv hangen een no-no zijn, en dat kan een probleem zijn als de muur van baksteen of steen is. Ook, zoals ik het begrijp, kan blootstelling aan hitte schadelijk zijn voor een televisie, en als je hem boven de open haard monteert, kan de garantie bij sommige fabrikanten zelfs komen te vervallen.

Alternatieven:

Tenzij je een thuistheater bouwt, zullen er altijd enkele stoelen zijn die de tv toch vanuit een schuine hoek bekijken. Er zijn veel activiteiten die plaatsvinden in een typische familiekamer naast tv kijken – gesprekken, entertainment, lezen, speelplekken voor kinderen – en ze moeten allemaal in overweging worden genomen bij de ruimtelijke planning.

Mijn voorkeur gaat uit naar het plaatsen van de tv aan de ene kant van de open haard of helemaal aan een andere muur, in of op een mediakast of tv-meubel. Ik plan minstens drie tot vier stoelen van waaruit hij comfortabel kan worden bekeken, wat voor de meeste gezinnen werkt. Soms raad ik draaistoelen of meubels op wieltjes aan om de huiseigenaren wat extra flexibiliteit te geven.

Wat betreft de montage van hardware die de schermen naar beneden zwaait, ik heb deze producten zelf niet gebruikt. Hoewel ze het probleem van de nekbelasting lijken op te lossen, maken ze het esthetische probleem nog erger. Nu blokkeer je de open haard en kijk je naar montagebeugels en koorden. Nee, dankjewel. 

Wat je niet moet doen: 

Ik zou nooit aanraden de open haard te verwijderen, omdat ik denk dat dat een enorm risico zou zijn in termen van inruilwaarde. 

Wat jouw politieke overtuiging ook is, rechts of links, kunnen we niet een beetje naar het midden kijken? Er is geen ontwerper, bouwer of makelaar voor nodig om het voor de hand liggende te zeggen: Mensen, er is een betere manier. je kunt ook een haard en het kabeltelevisie pakket hebben. “

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: