Home Wooninspiratie 6 onmisbare kenmerken voor een functionele keuken

6 onmisbare kenmerken voor een functionele keuken

by InteriorQueen

Bij het ontwerpen van een mooie en functionele keuken komen talloze beslissingen kijken – zo veel dat het moeilijk is om te weten waarop je je moet concentreren. Ik heb een aantal verschillende ontwerpers gevraagd wat zij beschouwen als de onmisbare functies in een keuken, en de volgende elementen kwamen keer op keer naar voren. Geef deze gebieden voldoende aandacht bij het plannen van een keuken en je hebt bijna gegarandeerd een ruimte waar je blij van wordt.

1. De juiste opslag

De keukenkasten vormen het grootste deel van wat je in de keuken ziet, dus jouw keuze van de kleur en stijl van de kast is een belangrijke, consequente beslissing. Maar de componenten in de kasten zijn even belangrijk, zo niet meer.

De opbergoplossingen bepalen hoe functioneel jouw keuken is. Wanneer je op het hoogtepunt bent van het koken van een grote maaltijd, geef je minder om het uiterlijk van jouw kasten en meer om het gemak waarmee je de juiste gereedschappen, kruiden, potten en andere benodigdheden kunt pakken.

Een keukenontwerper inventariseert vaak al het keukengerei, serviesgoed, kleine apparaten en voorraadartikelen in jouw keuken om de juiste opberg componenten voor je te vinden. Pull-outs, roll-outs en swing-outs zullen je spullen efficiënt organiseren en het gemakkelijker maken om dingen te vinden en vast te pakken.

Als het budget het toelaat, raad ik altijd lades of uittrekbare planken op het lagere kast niveau aan. Er is niets erger dan op handen en knieën moeten gaan om te zien wat er op je onderste planken naar achteren wordt geschoven. Met lades is de toegang zoveel gemakkelijker en wordt de ruimte efficiënter gebruikt. 

Ook raad ik je kasten op maat aan met uittrek elementen, ingebouwde snijplanken, enz. Om de wirwar van het dagelijkse leven tot een minimum te beperken. Ik ben een groot voorstander van voldoende opslag. Hoewel open rekken mooi zijn en je keuken landelijk maken, is voldoende gesloten opslag van cruciaal belang voor een niet-rommelige keuken.

landelijke keuken functioneel en stijlvol

2. Hardwerkende gootsteen

Ontwerpers raden vaak aan om extra aandacht te besteden aan elementen waarmee je het meest omgaat. In een keuken kunnen dat veel dingen zijn, maar de gootsteen is een gebied waar altijd veel actie is. Het is dus logisch om wat meer moeite te doen om de gootsteen te ontwerpen en componenten te kiezen.

Tegenwoordig bieden veel gootsteen fabrikanten ontwerpen aan die werkstations worden genoemd, met extra’s zoals snijplanken, zeven en voorbereidingsschalen. Ik raad altijd een gootsteen met gadgets aan. 

functioneke keuken

3. Gelaagde verlichting

Verschillende taken in een keuken vragen om verschillende soorten verlichting. Koken op het fornuis, groenten hakken, afwassen, kletsen met vrienden, huiswerk maken, verzamelobjecten tentoonstellen – ze hebben allemaal een specifieke lichtbron nodig. Ik raad verlichtingslagen en meerdere armaturen aan om elk gebied te dekken. 

Dit kunnen inbouw plafondlampen zijn voor omgevingslicht, spotjes om belangrijke werkplekken zoals de gootsteen en het assortiment te verlichten, hanglampen om een ​​kookeiland of schiereiland te verlichten en ramen om overdag natuurlijk licht binnen te laten. Lees in dit artikel meer over eerste hulp bij het maken van een lichtplan.

Verschillende plafond inbouw lampen zorgen voor algemene verlichting, terwijl onderkast verlichting helpt bij kook taken. Er zijn genoeg mensen die lichtstrips onder de onderkasten plaatsen om ’s nachts sfeerverlichting te creëren. Staat ook heel erg mooi in de wat exclusieve keukens

Lees ook: Deze 9 items zijn onmisbaar in de keuken

4. Kookeiland 

Misschien heeft geen enkel ontwerp kenmerk in de recente geschiedenis het keukenontwerp meer veranderd dan het eiland. Het voordeel van een kookeiland is inderdaad moeilijk te ontkennen. Het voegt extra aanrechtblad en opslagruimte toe en creëert een plek voor gesprekken, huiswerk en maaltijden. Het kan een locatie zijn voor een kookplaat, een vaatwasser of een gootsteen, en het biedt vaak dat cruciale aanraak punt dat een efficiënte werkdriehoek voltooit. Een eiland is een onmisbare keukenfunctie. Een groot kookeiland is een fantastische ontmoetingsplaats in elke open keuken en geeft de huiseigenaar een flexibele ruimte om te dineren, te entertainen of te koken.

functionele keuken pinterest interiorqueen

5. Kwaliteit kooktoestellen 

Een keuken is bedoeld om te koken. En het fornuis – of de kookplaat en de oven – wordt het belangrijkste onderdeel voor het bereiden van maaltijden. Bedenk hoe vaak je met een apparaat omgaat en hoe de functie ervan de kwaliteit van jouw maaltijden beïnvloedt en het gemak waarmee je ze maakt. Daarom raden veel professionals aan om niet te bezuinigen op kwaliteit als het gaat om het selecteren van kooktoestellen.

6. Aangepaste afzuigkap

Een afzuigkap haalt kookluchtjes, stoom en vet uit de lucht in je keuken. Maar omdat het apparaat zich op of net boven ooghoogte bevindt, is het ook een belangrijk visueel element in de ruimte. Veel ontwerpers zien het als een kans om een stijlvol brandpunt te creëren, en maatwerk is vaak de beste keuze. Het is net een sieraad, maar dan voor je keuken. 

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: