Home Wooninspiratie Eerste hulp bij een lichtplan

Eerste hulp bij een lichtplan

by InteriorQueen

Het kiezen van de juiste verlichting is belangrijk, maar ook erg lastig. Ga je voor een staande lamp of is juist een hangend exemplaar voor in die ene ruimte in huis? Zie je door alle lampen het licht niet meer? Snap ik! Het maken van een lichtplan kan je uit de brand helpen! Interiorqueen geeft tips!

Maak een plattegrond van de ruimte

Breng als eerste de ruimte kaart om een lichtplan te ontwerpen. Maak een plattegrond met alle objecten en teken het op schaal. Van deuren en ramen tot meubels. Vergeet schilderijen en andere kunst objecten die in de spotlight gezet mogen worden niet.

De functies in een ruimte

Plattegrond compleet? Dan gaan we nu nadenken over hoe je de ruimte gebruikt. Is het een plek om te relaxen, wil je er kunnen koken, werken of lezen? Stel dit voor jezelf vast, zodat je straks goed weet welke functie de verlichting moet hebben. Sommige plekken kunnen dezelfde functie kunnen hebben. Let hierop in je lichtplan

staande lamp achter witte bank

Vertaal de functies naar het type verlichting

Wanneer je klaar bent met het vaststellen van de functies van de ruimte,  ga je onderscheid maken in de soorten verlichting die je nodig hebt. Je maakt gebruik van 3 soorten: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Geef deze drie typen verlichting een andere kleur met een pen of stift en verwerk dit in onderstaande volgorde in de plattegrond.

Basisverlichting 

Basisverlichting wordt veel gebruikt; ga dus altijd voor multifunctionele en energiezuinige lampen. Basisverlichting is het eerste licht dat je inschakelt zodra je een kamer binnenkomt. Meestal zijn dat praktische led spotjes, plafonnières of hanglampen. Deze lampen verspreiden diffuus licht – oftewel zacht en gelijkmatig – en geven meteen overzicht.

Functionele verlichting

Werken, eten of lezen? Dit soort plekken in huis vragen om extra licht. Een leeslamp in de zithoek of een lamp op je bureau. Ook onmisbaar: een goede hanglamp in de eetkamer.

Sfeerverlichting

Sfeermakers met warm en zacht licht mogen niet ontbreken om je woning een flinke dosis gezelligheid te geven. Plaats een grote vloerlamp naast de bank of het bed. Een sfeervolle tafellamp plaats je op een dressoir, in een open kast of op je nachtkastje. Zorg ook altijd dat bij de televisie een lamp staat om vermoeidheid van de ogen te voorkomen. En ga voor een mooie blikvanger. Sfeerverlichting mag natuurlijk gezien worden!

verlichting werkplek

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: