Home Wooninspiratie Overstappen naar LED? Dit zijn de meestvoorkomende problemen!

Overstappen naar LED? Dit zijn de meestvoorkomende problemen!

by InteriorQueen

Het is ondertussen algemeen bekend dat LED verlichting de juiste keuze is voor een energiezuinige lamp met lange levensduur. Toch kan de overstap van klassieke verlichting naar LED verlichting problemen met zich meebrengen. Ik licht je daarom graag in over een aantal veelvoorkomende problemen voor je gaat overstappen. Ontwijk deze problemen gemakkelijk door het lezen van deze blog.

“Wattage geeft de hoeveelheid licht aan, toch?”

De meest voorkomende fout bij het overstappen van klassieke verlichting naar LED verlichting is het wattage en hoeveelheid licht door elkaar te halen.

Hoeveel licht een lamp uitstraalt, noemen we lumen. Wanneer we het hebben over het verbruik van een lamp of ander electronisch apparaat, spreken we over wattage. Bij klassieke halogeen verlichting, TL- of gloeilampen gaf de wattage ook de indicator voor de hoeveelheid licht die een lap uitstootte. Maar bij LED verlichting werkt dit anders. LED verlichting verbruikt namelijk vele malen minder energie. Ter voorbeeld:

Een gloeilamp verbruikt 60W, een LED lamp variant gebruikt slechts 5W tot 7W. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de Lumen. Lumen is namelijk de eenheid van de kwaliteit en lichtstroom van licht, uitgestoten door een bepaalde lichtbron.

Ik begrijp heel goed dat het nu nog steeds moeilijk kan zijn om een lamp uit te kiezen die evenveel licht produceert als je huidige lamp. Check de wattage van je huidige lamp en kies op basis daarvan een vervanger. Wanneer je verlichting online koopt, kun je in de webshop hier vaak op fileren. Wanneer de vervangende wattage van een LED lamp overeenkomt met het wattage van de bestaande lamp, is de uitgestoten hoeveelheid licht vergelijkbaar.

Je kunt ook de tabel Lumen naar Watt bekijken om de juiste hoeveelheid lumen te vinden.

Lumen vergelijken met watt

In de tabel hieronder heb ik lumen vergeleken met watt.

Gloeilamp wattageLichtopbrengst
15 watt100 tot 150 lm
25 watt200 tot 300 lm
40 watt400 tot 500 lm
60 watt700 tot 800 lm
75 watt900 tot 1000 lm
100 wattmeer dan 1300 lm

Met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. Wil je meer een schemerlamp dan is 200 lumen voldoende. Wil je meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) dan moeten de lampen niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.

BELANGRIJK: De tabel hierboven geldt voor rondschijnende lampen (peertjes), niet voor refloctorlampen (spots). In de lichtbundel van een spot is het licht feller. Een spot hoeft daarom minder lumen te hebben dan een peertje om hetzelfde effect te hebben.

Bij spots geldt de volgende vuistregel:

  • Bij het vangen van een 5 watt halogeenspotje, heb je zo’n 250 lumen nodig
  • Een 50 watt halogeenspot vervang je voor zo’n 350 tot 400 lumen.

Vaak staat op de verpakking van een LED spot ook welk wattage halogeenspot hij vervangt.

verlichting lamp led

 “LED verlichting is alleen beschikbaar in koude witte kleurtemperaturen”

Wanneer je LED verlichting aanschaft zijn er twee belangrijke kleurcomponenten: de kleurtemperatuur en de kleurweergave. Bij de eerste introductie van LED verlichting, had het koud, blauwachtig licht. Inmiddels zijn daar veel meer verschillende koudere, maar ook warme kleuren bij gekomen.

colour temperature kleur temperatuur
kleurtemperatuur

Bij het vervangen van een gloeilamp door een LED lamp is belangrijk om te weten dat LED verlichting een andere kleurtemperatuur heeft.

Bekijk de afbeelding hierboven maar eens. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en kan verschillen van heel erg warm, gloeiend rood licht (2200K) tot bijna blauw, koud licht (6500K).

Hoe hoger de hoeveelheid Kelvin, des te kouder het licht. Zorg daarom dat de kleurtemperatuur hetzelfde is wanneer je lampen naast elkaar plaatst zoals boven een eethoek. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen kleurverschillen ontstaan.

De kleurweergave is naast de kleurtemperatuur ook erg belangrijk. De kleurweergave wordt aangegeven met CRI, wat staat voor colour rendering index. Met name wanneer je verlichting zoekt voor een galerij, winkel, museum, showroom of gewoon voor het belichten van kunst bij je thuis.

De CRI geeft jou een indicatie van de “echtheid” waarmee kleuren worden weergeven worden wanneer deze lamp de kunst verlicht. Het wordt gemeten op een schaal van 1 tot 100, waarbij 100 natuurlijk het best is. Verlichting voor thuis zou een CRI van minimaal 80 moeten hebben, maar een museum, raad ik een CRI van 90-99 aan.

Je houdt geen rekening met de lichtverspreiding van LED

Het kan dat je nieuwe LED lamp toch ander licht schijnt dan je oude klassieke lamp. Je kunt het gevoel krijgen dat het licht meer geconcentreerd lijkt te schijnen. Alsof de lamp minder oppervlakte verlicht dan je oude conventionele lamp.

Dit komt doordat LED elementen het licht in een richting schijnen, en niet op zij zoals bij een klassieke lamp. Dit is een van de redenen waardoor LED een stuk energie-efficiënter is. Er gaat namelijk geen licht verloren naar het plafond of binnen het tl lamp armatuur. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je dezelfde lichtverspreiding houdt, kan je kijken naar de gradenbundel van een lamp.

Bijvoorbeeld, wanneer je aan A-vormige gloeilamp hebt, zorg dan dat je vervanger van LED dezelfde vorm heeft die licht alle kanten op verspreidt.

lampen led armaturen

LED lampen kopen zonder te controleren of je dimmer deze wel aan kan

Gedimde lampen in de tuin en in huis zorgen voor een gezellig en sfeervol effect. Het kan echter gebeuren dat het dimmen van LED niet zo gemakkelijk gaat wanneer je overstapt vanaf klassieke verlichting. LED verlichting kan gaan flikkeren of een irritant zoemend geluid maken.

Dit probleem wordt veroorzaakt doordat het wattage verbruik van LED verlichting een stuk lager is dan de dimmer die je thuis hebt. De marge om LED te dimmen is een stuk kleiner. Een gloeilamp van 60W moet namelijk een stuk meer dimmen dan de LED variant met een verbruik van slechts 7-9W.

Dimbare LED lampen moeten we daarom dimmen met een LED dimmer. Een LED dimmer die rekening houdt met de lage wattage.

Je kijkt niet naar het garantietermijn van de LED lamp

Wanneer je een goede indicator van kwaliteit wilt hebben is het garantietermijn perfect. Het is een goede waarschuwing wanneer een producent helemaal geen garantie biedt. Dit zijn vaak producten van erg slechte kwaliteit.

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: