Home Wooninspiratie Zo creëer je een fijne eethoek met de juiste eettafel

Zo creëer je een fijne eethoek met de juiste eettafel

by InteriorQueen

De eethoek is bij uitstek dé plek waar je met familie en/of vrienden dineren, borrelen en spelletjes doet. Maar hoe kies je de juiste eettafel? Omdat er zoveel verschillende soorten eettafels bestaan, geven wij je een aantal tips over het indelen en de afmetingen van je eethoek zodat jij je visite goed kunt ontvangen.De ronde eettafel

Ronde eettafels brengen gezelligheid en sfeer in huis. Vooral wanneer je een strak en recht interieur hebt is een ronde eettafel het ideale item om het strakke te doorbreken. Stijl hem speels met een verschillende stoeltjes in verschillende kleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kuipstoelen van Eames die je dan afwisselt met de vlinderstoelen.

Om een beetje comfy aan je ronde tafel te zitten moet je rekening houden met een ruimte van ongeveer 60 centimeter breed. Bij het kiezen van een ronde eettafel is het daarnaast belangrijk om te weten wat de minimale diameter moet zijn, maar dat is weer afhankelijk van het aantal personen dat om de tafel moet kunnen zitten en bijvoorbeeld van die heerlijke sinterklaas taart te kunnen smullen. Je kunt grofweg rekening houden met de onderstaande afmetingen:

De Rechthoekige eettafel

Een rechthoekige eettafel is weer lekker praktisch en ruimte besparend. De breedte is beetje afhankelijk van het aantal personen wat aan tafel komt te zitten. Wanneer je met zijn tweetjes bent is 70 centimeter al voldoende. Maar wil je lekker dineren met acht personen, dan heb je een minimale lengte van 250 centimeter nodig.  

Materialen

Bij eettafels kun je kiezen voor diverse materialen. Persoonlijk houden wij van duurzame en natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan eiken eettafels in combinatie met een gietijzeren voet. Maar, dit is uiteraard heel persoonsgebonden. Het is daarom verstandig om een blijvend element in je interieur als uitgangspunt te kiezen qua kleur. Ga je naar woonwinkels om rond te kijken? Neem dan gerust wat staaltjes kleuren mee uit je eigen interieur om tot de beste keuze te komen.

De eetkamerstoel

Wanneer je dan een eettafel hebt weten te scoren die aan al jouw eisen voldoet, is het belangrijk om de stoelen hierop af te stemmen. En of je nu wel of niet van lang tafelen houdt, het is belangrijk dat je comfortabel kunt kitten. De gemiddelde hoogte voor een stoel is vaak 40-45 centimeter en de breedte 45 centimeter. Het is wel belangrijk dat de zithoogte goed aansluit op de hoogte van je eettafel. En daarnaast moet je er ook aan bij nadenken dat wanneer je een eetkamer stoel wilt met leuningen, dat deze mooi onder de tafel past. Sluit niet alleen mooi aan, het bespaart je ook weer ruimte.

De eethoek indelen

Het meest gangbare is de eethoek afstemmen op vier, vijf of zes personen. Natuurlijk is dit afhankelijk van je gezinsgrootte en daarnaast ook van de vorm en grootte van je eettafel en andere meubels. Je kunt de eethoek op diverse manieren indelen, om je een beetje op weg te helpen hebben we een voorbeeld voor je:

No Title

No Description

Verlichting in de eethoek

Natuurlijk is het ook belangrijk om een goed lichtplan te creëren in de eethoek. Hierbij moet je rekening houden met een aantal factoren zoals:

  • Hoogte: Het meest ideale is tussen de 60 en 75 centimeter, gerekend vanaf het tafelblad.
  • Lichthoeveelheid: Gebruik geen felle lampen, dat is echt geen succes. Kies voor een dimmer of lampen met een grote lichtcirkel.
  • Vorm: Het mooiste is om de vorm van de lamp en de tafel met elkaar overeen te laten komen. Naast het feit dat dit enorm praktisch is voor de verdeling van het licht, staat het ook gewoon veel mooier. Wil je toch graag een ronde lamp boven een rechthoekige eettafel? Hang er dan meerdere naast elkaar.

Hoe heb jij je eethoek ingericht? Wat voor materialen heb je gebruikt bij het kiezen van je eettafel? En ook wel leuk om te weten, voor hoeveel personen heb jij het ingericht? Klets je mee in de reacties?

You may also like

11 comments

Nicole Orriëns 01/09/2017 - 14:41

Onze eethoek is een tafel in de keuken. Die komt nog uit het ouderlijk huis van mijn vader waar ze maar liefst 13 kinderen hadden!

Reply
InteriorQueen 05/09/2017 - 09:29

Wauw 13 kinderen, dat zal een gezellige boel zijn geweest aan tafel! Helemaal als ze ook nog allemaal aanhang meenemen haha!

Reply
mamasliefste 01/09/2017 - 17:58

Wij hebben een mooie grote massief houten eettafel. We zijn hard opzoek naar nieuwe stielen. Ook zou ik de plek wel willen aanpassen, maar de bank past (op 2cm) net niet aan de andere kant van de kamer

Reply
InteriorQueen 01/09/2017 - 19:28

Neeeee, 2 cm?! Dat is echt PIEHIEP!!! En als je de bank nou midden in de kamer pleurt? Kan ook een tof effect geven!

Reply
Chantal - Capital Monday 01/09/2017 - 18:30

Wij hebben een rechthoekige eetkamertafel in combinatie met leren stoelen. Maar wat is de set van de eerste foto gaaf zeg!

Reply
InteriorQueen 01/09/2017 - 19:27

Oh dat klinkt echt super mooi! Heb je het online staan? Dan ben ik namelijk wel erg benieuwd!

Reply
Claudia Struijck 01/09/2017 - 23:03

Ik houd heel erg van een ronde tafel alleen bij ons is daar geen plek voor. Wij hebben ook een rechthoekige eetkamertafel

Reply
Bianca van Arkel 03/09/2017 - 19:22

Wij hebben sinds kort een nieuwe eetkamertafel en stoelen, en hebben nu wat meer rust rondom heen gecreëerd x

Reply
Mieke van der Sande 03/09/2017 - 21:41

oeh die tafel van de foto is echt te gek, daar houd ik echt van

Reply
InteriorQueen 05/09/2017 - 09:28

Ja ik vind hem ook echt prachtig!

Reply
volgmama 05/09/2017 - 07:47

Wat een handige tips! Zo weet in ieder geval waar we op moeten letten bij het aanschaffen van een nieuwe eethoek.

Reply

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: