Winkels, media en tv-koks proberen ons ervan te overtuigen dat we veel kookgerei, keukengerei en apparatuur nodig hebben om je als een ware chef-kok te voelen. Wanneer je probeert uit te vinden hoe je je keuken kunt uitrusten, heb je mogelijk veel vragen. Wat heb je nodig? Moet je investeren in duurdere gereedschappen zoals een waterontharder? Wat eerst te kopen en wat kan wachten? Wat zijn de keukenbenodigdheden? Het kan intimiderend en prijzig zijn. Maar dat zou niet zo moeten zijn! Zelfs met een paar essentiële keukenproducten kun je mooie en heerlijke maaltijden koken, bakken en serveren. En voel je als een echte thuiskok! Dit zijn de 9 onmisbare keuken essentials
De verleiding van de zovele en zogenaamde keuken essentials weerstaan
Het is moeilijk om de verleiding van een IKEA catalogus, online winkels en Instagram- en Pinterest-afbeeldingen te weerstaan. Al die mooie dienbladen, kookgerei, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen smeken ons om ze te kopen. Maar wat je nodig hebt aan keukenbenodigdheden, vooral als je net begint met koken of je keuken uitrusten, zijn een paar goed gekozen items.
We hebben de afgelopen (bijna) negen jaar in onze eigen keuken geleefd, gekookt en gebakken. Toen we begonnen, hadden we niet veel meer dan een pan, een pot en een houten lepel om te roeren wat er gekookt werd. Oke, en een set goede messen. Ik heb namelijk wel een koksopleiding gedaan, dus deze zijn voor mij echt onmisbaar.
Op dit moment zijn onze kookgerei en andere keukenbenodigdheden nog steeds vrij minimalistisch en hebben we alleen wat we nodig hebben. Op deze manier gebruiken we alles en gebruiken we het volledig. Er waren weinig items die we hebben vervangen en we hebben geleerd wat we nodig hebben, willen en waarvoor we meer willen betalen.
Hieronder staan 8 dingen die ik als keukenbenodigdheden beschouw. Terwijl ik het doorleest, dacht ik dat het allemaal geen hersenkrakers waren en dat je ze alleen had bedacht. Dus, onder elke categorie, kun je een tip vinden over hoe je dat specifieke item het beste kunt kiezen. Er is een enorme selectie verkrijgbaar in de winkels, maar geloof me, sommige items zijn superieur aan anderen, vanwege het materiaal, de stijl of de grootte ?
Ben ik een must-have keukenartikel vergeten? Wat is het? Laat het me weten in de reacties hieronder.
9 onmisbare Keuken Essentials
1. Universeel mes
Er zijn veel verschillende soorten messen en echte koks zullen je vertellen dat je op zijn minst deze 3, 5 of zelfs meer nodig hebt om een goede thuiskok te zijn. Maar als je net begint met je huishouden, een minimalistische levensstijl hebt, of een vis niet gaat botten of een kalkoen gaat portioneren, kun je het prima met één universeel mes doen. Je leert wat je nodig hebt terwijl je kookt en voedsel klaarmaakt in je keuken en je kunt je messenreeks op basis daarvan uitbreiden.
Begin met een mes dat niet te klein en niet te groot is. Ik hou van mijn hakmes met bamboo handvat en we gebruiken het al jaren. Het is comfortabel om mee te werken, gemakkelijk te slijpen en nuttig in elke keukenbehoefte.
Tip: zorg voor een universeel mes waarmee je een cake kunt snijden, brood kunt snijden, groenten kunt snijden, kaas kunt snijden, enz. Focus op de maat van het mes en hoe comfortabel het handvat in je hand voelt.
2. Houten snijplank
Ga altijd voor een houten bord in plaats van een plastic. Het is gemakkelijker schoon te maken, het leeft goed, en het is ecologischer.
Zorg ervoor dat je de juiste maat krijgt, vooral als je maar één snijplank wilt hebben. Je zou in staat moeten zijn om een groot brood erop te snijden, verschillende wortels te hakken of een paar tomaten zonder problemen te snijden. Als het bord te klein is, is het lastig om te gebruiken, omdat je slechts één voorwerp kunt snijden en dan op een bord of in een kom kunt leggen terwijl je de rest snijdt.
Tip: kies een mooie, donkere houten plaat, die ook prachtig werkt voor serveren, bijvoorbeeld als kaasplateau, voor het serveren van broodjes, enz.
3. Onmisbaar keukenapparatuur : de Espressomachine
Mannen houden van koffie (ik iets minder), maar een espresso mag je me voor wakker maken. Volgens de man des huizes is een espressomachine dan ook één van zijn ultieme en absoluut onmisbare keuken essentials. Investeren in een goede espressomachine is dus wel een must. Geen slappe bakken hier, maar gewoon een lekkere shot in de ochtend zodat we weer fris aan de dag kunnen beginnen. Wij kozen voor Philips omdat wij meerdere apparaten in huis hebben van dit merk waar we gewoon ontzettend tevreden over zijn. En is er eens een probleempje, dan helpen ze je altijd goed verder.
tip: espressomachines zijn er in diverse soorten en maten. Laat je niet meteen verleiden om de allerduurste te kopen. Maar verdiep je eens op het wereldwijdeweb en lees wat reviews voor je er één aanschaft.
4. Deeper Pan
Of je nu houdt van roerei, biefstuk of geroosterde groenten, je hebt een pan nodig. We hebben de afgelopen jaren verschillende antiaanbakpannen doorgenomen en hoewel ze een enorm voordeel hebben ten opzichte van ander materiaal (d.w.z. het antiaanbaklaagoppervlak), raken ze gemakkelijk gekrast en moet je ze voorzichtig behandelen.
Onlangs kochten we een gietijzeren pan, die ook de juiste zorg nodig heeft, maar het is bijna onmogelijk om hem permanent te beschadigen. Zelfs roest die zich op het oppervlak zou kunnen vormen, kan worden afgeschraapt. Dan smeer je de pan in en bak je hem om hem te herstellen. Een andere geweldige optie, goedkoper dan gietijzer, is een roestvrijstalen pan.
Tip: kies indien mogelijk een klep met deksel of die compatibel is met een deksel dat u voor uw pot (ten) hebt. Het is beter om een diepere pan te selecteren, maar het hoeft geen wok te zijn, 4-5 cm diep is genoeg.
5. Houten lepels
Als je kookt, heb je een hulpmiddel nodig om te roeren, mengen en combineren. Onmisbaar keukengerei is een lepel, die heb je nodig en waarschijnlijk meer dan één. In de loop van de jaren hebben we er verschillende overgenomen.
Ik vind het beter om geen set lepels te kopen, maar eerder een specifieke lepel die ik leuk vind en die de juiste maat en vorm heeft. In een set krijg je een lepel of twee die je nooit zult gebruiken. Koop een lepel die comfortabel in de hand ligt, een gladde textuur heeft en de juiste maat heeft voor uw potten.
Tip: wijs een lepel (gemakkelijk te onderscheiden) toe voor zoete maaltijden, zoals melkrijst, havermout, karamel, enz. Het is niet ideaal om dezelfde lepel te gebruiken om de ene dag de pittige chili stoofschotel te mengen en de andere dag havermout. Houten lepels absorberen een beetje smaak en geur.
6. Serveerschalen, een van de onmisbare keuken essentials
Serveerschalen zijn een vrij veelzijdig keukenartikel. We gebruiken ze onze om smoothie-bowls te serveren in de ochtend, gebakken rijst of Aziatische noedels op de middag, en salade of soep in de avond. We gebruiken ze ook om fruit, spreads & dips of chips en noten te serveren. We hebben twee maten en net genoeg om ons en onze occasionele gasten van dienst te zijn.
Tip: Koop kommen die zijn gemaakt van dikkere keramiek, ze voelen prettiger aan te raken. Kies een neutrale kleur zoals wit, lichtbeige of lichtgrijs om elk gerecht smakelijk te maken.
7. (Groter) Mengkom
Of het nu gaat om het mixen van een beslag voor cake, het bereiden van verse salade, het roosteren van groenten of het laten rijzen van een zuurdesembrood, je hebt een grotere mengkom nodig. Het is keukengerei wat absoluut onmisbaar is. Het is het beste om er een te kiezen die is gemaakt van een materiaal dat geen smaak en geuren absorbeert en niet gemakkelijk wordt gekrast. Ook is een kom uit één stuk altijd beter omdat voedsel de neiging heeft om te blijven plakken aan de moeilijkst schoon te maken plekken (bijvoorbeeld een verbinding van twee stukken).
We kozen tussen metalen, keramische en glazen kommen. Sterk de voorkeur aan deze materialen boven plastic. We kochten uiteindelijk een glazen mengkom en de prijs was vergelijkbaar met die van plastic.
Tip: koop een schaal die kan worden gebruikt als een serveerschaal voor een salade (bijvoorbeeld een mooie glazen of keramische kom).
8. Bakpan
Je krijgt vaak een paar bakplaten bij de oven, in welk geval je klaar bent om te bakken. Maar in het geval dat je oven niet met bakplaten komt, moet je er een kopen om mee te beginnen. Nogmaals, zoals bij alles, is het het beste om er een te kopen die overeenkomt met jouw behoeften. Bakken voor 2 en bakken voor 6 maakt nogal een verschil.
Er zijn veel verschillende materialen – roestvrij staal, aluminium, geëmailleerd staal, keramiek, teflon, silicium en ik heb niet eens alle leuke vormen en kleuren overwogen. Maar het beste is om voor eenvoudig te gaan en een rechthoekige of ronde bakvorm te kiezen die het meest veelzijdig is.
Tip: bedenk hoeveel mensen je gaat bakken en kies een pan van de juiste grootte. Ga je groenten, vlees en gebak bakken? Kies een rechthoekige pan die veelzijdiger is. En kies een materiaal dat moeilijk te beschadigen is, zoals roestvrij staal.
9. Roestvrijstalen pot
Een roestvrijstalen pot en een anti aanbakpan. En we gebruiken die roestvrijstalen pot na zeven jaar nog steeds. Later hebben we een grotere pot toegevoegd om een grote partij chili te koken en een kleinere om ’s ochtends melk voor havermout te verwarmen.
Maar om te beginnen heb je maar één pot nodig. Selecteer een maat die goed van pas komt. Voor ons (toen nog) tweepersoonshuishouden was een pot van 2,5 liter precies goed om wat soep te koken, pasta te koken, groenten te stomen of een curry te maken.
Tip: Koop een roestvrijstalen pot die gemakkelijk schoon te maken is en niet gemakkelijk gekrast wordt in vergelijking met het anti aanbakmateriaal. Kies de grootte van de pot op basis van het aantal mensen waarvoor je kookt.
Wat zijn voor jou echt onmisbare keuken essentials? Wat heb jij echt nodig? En ga je voor goedkoop of kijk je wel naar de kwaliteit voor je nieuwe keuken essentials aanschaft?