Home Wooninspiratie De Haard, dé hotspot in huis!

De Haard, dé hotspot in huis!

by InteriorQueen

De winterkou sluipt ons koude kikkerlandje weer binnen, tijd om aan de slag te gaan met je winterhuis. Plaids worden weer uit de kast gepakt, de bank wordt weer gevuld met dikke kussens en naast wat heerlijke geurkaarsen, wordt ook de haard weer lekker aangezet. Maar welke haard eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten haarden te koop. Zo heb je bijvoorbeeld keus uit een houtkachel, een pelletkachel, een gashaard of een elektrische haard. Welk soort kachel je kiest, is afhankelijk van je wensen. Zo is een elektrische haard heel erg makkelijk, een houthaard is erg knus maar intensief qua gebruik en met een palletkachel kies je voor een hoog rendement. Om je op weg te helpen heb ik de voor-en nadelen van verschillende kachels voor je op rij gezet.

Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikelen te bewaren op Pinterest!

pinterest afbeelding haard

Houtkachel

De houtkachel is een echte klassieker en biedt naast zijn stoere uiterlijk nog meer voordelen. Een houtkachel is namelijk betrouwbaar en milieuvriendelijk. De kachel is makkelijk aan te steken, geeft veel warmte af en heeft een hoog rendement. Als klap op vuurpijl staat het daarnaast ook gewoon super gezellig!
Een echte aanrader dus.

Open of gesloten houthaard

Een echte sfeermaker, dat is de originele houthaard. De spelende vlammende, de heerlijke warmte en dan de geur van brandend hout. Heerlijk! Tijdens de herfst- en wintermaanden is de plek voor de haard favoriet. Je kunt houthaarden verdelen in twee soorten: een open of gesloten houtkachel.

Een gesloten haard geeft meer rendement dan een open haard. Ter voorbeeld: een open houthaard heeft een rendement van 10 tot 20% en bij een gesloten houthaard kun je rekenen op zo’n 75 tot 80%. Hoe dat komt? De temperatuur ligt bij een gesloten houthaard veel hoger dan bij een open houthaard. De verbranding is, mede door isolatie en bijna gehele verbranding van de rookgassen, hierdoor effectiever. Met een gesloten houthaard stook je dus veel duurzamer dan met een open houthaard.

Elektrische haard

Een elektrische haard is echt ideaal! Voor een elektrische haard heb je namelijk geen ventilatie- of rookkanaal nodig en het vergt een stuk minder onderhoud. Het enige wat je nodig hebt om deze haard te laten branden, is een stopcontact. Hierdoor zijn deze haarden praktisch overal te plaatsen. Het enige nadeel is dat een elektrische haard weinig warmte afgeeft en daarnaast wat minder realistisch is dan echt vuur.

Pelletkachel

Eenvoudig in onderhoud, goedkoop, gezellig én makkelijk in onderhoud. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van een pelletkachel. Met één druk op de knop wordt de ruimte heerlijk verwarmd. Deze kachel brandt op samengeperst hout, oftewel pellets wat zorgt voor een efficiënte en duurzame verbranding. Bovendien zijn de pellets zelf erg betaalbaar.

Het rendement van een pelletkachel kan oplopen tot 90% en meer. Samen met de houtkachel is de pelletkachel één van de goedkoopste alternatieven op de markt.

Gashaard

De gashaard is niet alleen heel gebruiksvriendelijk, maar ook erg zuinig en milieuvriendelijk. Gashaarden branden op diverse soorten gas, maar aardgas is de meest voorkomende. Met één druk op de afstandbediening laat je een gezellig vuurtje branden. Daarnaast vergt een gashaard weinig onderhoud.

Welk type haard past het beste bij jullie? Laat het mij weten in de reacties!

Haard inspiratie:

houtkachel
haard hotspot in huis
haard hotspot in huis
haard hotspot in huis
haard hotspot in huis
hout haard
open haard inspiratie
elektrische haard

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: