Home Tuininspiratie Winter tuinieren voor beginners

Winter tuinieren voor beginners

by InteriorQueen

Of we het nu leuk vinden of niet, het is tijd om de ligstoelen op te ruimen en onze tuinen winterklaar te maken. Er zijn tal van manieren om de schoonheid en stijl van jouw tuin tijdens de koudere maanden te behouden. Winter tuinieren voor beginners hoeft niet intimiderend te zijn.

Voeg een vleugje kleur toe aan je wintertuin

Eeuwige grijze dagen zijn normaal als het gaat om de Nederlandse winter. Daarom voegen we graag wat kleur toe aan onze wintertuin om onze stemming op peil te houden en een kaal, onverzorgd landschap te vermijden.

Viooltjes, Japanse kweepeer en winterbloeiende heide zijn allemaal heldere en mooie bloeiende planten die de kille seizoenen meegaan. Als je winter tuiniert in potten, zorg er dan voor dat ze ontworpen zijn om vorst- en sneeuw omstandigheden te weerstaan. We zien ook graag een laurierhaag en toverhazelaar in wintertuinen voor een tijdloze, onderhoudsarme toevoeging. Voor prachtige haagplanten verwijs ik je graag door naar Haagplanten Heijnen dé specialist in haagplanten sinds 1976!

winter tuinieren voor beginners

Breng de bollen binnen

Het is altijd handig om vooruit te denken met de tuin. Daarom zijn herfst en winter het perfecte moment om bloeiende bollen te planten als voorbereiding op een prachtig lentelandschap. Je kunt ook vooruit plannen voor bloembedden het hele jaar door. De sleutel is om te begrijpen wat er groeit in wintertuinen.

Plant narcissen, dahlia’s, hyacinten, lelies en krokussen in de herfst en dan sneeuwklokjes, winterakoniet en tulpen in de winter voor de lente. Investeer in compost van goede kwaliteit om de groei te ondersteunen en strooi ze overal in de tuin waar je maar wilt. Onder de bomen, langs het gazon , voor een mooie haag of naast het terras – aan jou de keuze!

Bescherm je tuinmeubels

Terwijl sommigen van ons hun tuinmeubilair tijdens de koudere maanden liever in een schuur of garage opbergen, houden anderen ervan om dingen gewoon te verdoezelen. Investeren in een hoogwaardige hoes voor tuinmeubilair zal zelfs zeer vruchtbaar blijken. 

Voeg daarom het kopen van goede kwaliteit hoezen toe aan jouw to-do-lijst voor tuinieren in de winter. De winter is ook een goed moment om houten tuinmeubelen te behandelen en de levensduur te verlengen. Zo zorg je ervoor dat jouw tuinmeubels in topconditie zijn voordat je ze voor de winter afdekt.

winter tuinieren voor beginners

Oppoetsen

Natuurlijk zijn veel van de beste tips voor winter tuinieren gericht op bescherming. Het is belangrijk om deze tijd te gebruiken om gereedschap schoon te maken en te slijpen voordat je ze opbergt voor de winter. Gebruik warm zeepsop om hardnekkige modder en vuil te verwijderen en behandel vervolgens houten en metalen details met olie om roest te minimaliseren. 

Zet het vuur hoger

Natuurlijk zijn er genoeg manieren om de hele winter van je tuin te blijven genieten. Voeg bijvoorbeeld een stijlvolle terrasverwarmer toe. Terrasverwarmers zijn verkrijgbaar op gas of elektrisch. Maar ook een buitenhaard of een vuurkorf is een goede optie in een wintertuin. Maak het gezellig en kruip onder een deken met veel losse kussens. En vergeet niet te investeren in stijlvolle opbergmogelijkheden om accessoires te beschermen.

Ik hoop dat je mijn tips voor winter tuinieren voor beginners met plezier hebt gelezen en aan de slag kunt met het opvrolijken van jouw wintertuin. 

Gebruik onderstaande afbeelding om deze tips voor winter tuinieren voor beginners te bewaren op Pinterest.

Pinterest winter tuinieren voor beginners

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: