Home Tuininspiratie Kunstgras: zelf aanleggen of door expert laten doen?

Kunstgras: zelf aanleggen of door expert laten doen?

by InteriorQueen

Kunstgras is tegenwoordig zo goed nagemaakt dat het bijna niet meer van natuurgras te onderscheiden is. Daarnaast kent kunstgras ook een aantal voordelen die echt gras niet heeft. Ben jij daarom ook van plan om voor kunstgras te kiezen? Dan rest nog de vraag: zelf aanleggen of door een professional laten doen? In dit artikel bespreken we welke stappen je moet ondernemen om kunstgras aan te (laten) leggen en waar je zoal op moet letten. Na het lezen van deze blog kun je zelf een weloverwogen keuze maken of je het zelf gaat doen of uit laat besteden!

Hoeveel tijd kwijt aan kunstgras aanleggen?

Kunstgras aanleggen kost tijd. Hoeveel precies? Dat hangt af van de grootte van het gazon, maar ook de vorm ervan. Gemiddeld genomen kost het aanleggen van kunstgras van 10 x 4 meter ongeveer twee uur. Daar tel je ook nog zes uur voorbereidend grondwerk bij op. We hebben 10 x 4 meter als voorbeeld genomen omdat dit de standaardmaat voor een rol kunstgras is. Er bestaan ook grotere maten, maar dan zul je meer moeten afsnijden en lijmen. Aan deze taken ben je veel tijd kwijt. Een goede voorbereiding scheelt wel weer veel werk, vandaar dat we hierna uitleggen waar je zoal aan moet denken om een ontspannen tuin te creëren. 

kunstgras tegels aanleggen

Stappenplan zelf kunstgras leggen

 1. Oud gras verwijderen: Neem een schep en kruiwagen en ga aan de slag het met oude gras te verwijderen. Als alles verwijderd is, egaliseer je de grond zoveel mogelijk met een hark.
 2. Zandlaag aanbrengen: Op de geëgaliseerde grond leg je een laag zand aan van ongeveer 5 tot 10 centimeter. Je kunt hier bestratingszand of stratenmakerszand voor gebruiken.
 3. Zandlaag bewateren en egaliseren: Maak het zand nat en gebruik een wals of trilstamper om het zand compact te maken. Dit maakt de zandlaag egaal, waardoor het kunstgras ook mooi recht komt te liggen.
 4. Onderdoek: Om onkruid zoveel mogelijk tegen te gaan, moet je een onderdoek, stabilisatiedoek of geovlies op het zand leggen. Dit doek voorkomt ook dat er eventuele deuken in het kunstgras komen. Om het onderdoek op zijn plaats te houden, kun je het vastmaken met een kunstgras-haak.
 5. Kunstgras leggen: Rol nu het kunstgras uit en trek alle plooien recht. Houd in de gaten of de sprietjes allemaal dezelfde kant op staan als je meerdere banen naast elkaar legt.
 6. Naden snijden: Een rol kunstgras is meestal 4 meter breed (standaardmaat). Is je tuin breder dan 4 meter? Dan moet je meerdere banen naast elkaar leggen. Snijd aan de onderkant ongeveer 2 – 3 centimeter van beide rollen af en leg de banen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan.
 7. Naden lijmen: Om de rollen kunstgras vast te maken, moet je ze aan elkaar verlijmen. Er bestaat speciaal kunstgras tape die je onder het kunstgras kunt plakken.
 8. Kunstgras op maat snijden: Geen enkele tuin is 100% recht. Daarom moet je kunstgras in de meeste gevallen op maat snijden. Om kunstgras zo recht mogelijk af te snijden, kun je het strak tegen een muur aanleggen en op deze manier een strakke lijn volgen bij het afsnijden.
 9. Kunstgras vastzetten: Is het kunstgras gelegd en gelijmd? Dan zet je de boel vast met speciale haken. Deze haken moeten om de 50 centimeter aan de randen van de matten zitten.
 10. Borstelen: Als alles vastzit, dan wordt het tijd om het kunstgras te fatsoeneren. Borstel met een bezem het geheel om de sprietjes tot leven te brengen!

kunstgras laten leggen door professional

Kunstgras aan laten leggen door expert
Vind je het bovenstaande stappenplan teveel werk? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om het kunstgras aanleggen aan een professional over te laten. De volgende drie punten zijn dan voor jou van belang:
 1. Verwijderen: Allereerst moet je oude graszoden verwijderen. Daarna graaf je zwarte grond af tot een laag van ongeveer 5 centimeter.
 2. Aanleg onderbouw: Vervolgens wordt er menggranulaat aangebracht en verdeeld. Ook deze laag telt 5 centimeter.
 3. Kunstgras leggen: Na het menggranulaat wordt de ondergrond egaal gemaakt. Vervolgens wordt er een onderdoek gelegd en hier komt het kunstgras op te liggen. Als laatste stap wordt er kwartszand aangebracht.

Het eindresultaat is een strak kunstgras gazon!

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: