Home Tuininspiratie In 6 stappen een composiet terras aanleggen

In 6 stappen een composiet terras aanleggen

by InteriorQueen

Een terras van HKC (Hout Kunststof Composiet) is ontzettend gemakkelijk gelegd. Composiet terrasplanken zijn kleurvast, onderhoudsvriendelijk en hebben een natuurlijke structuur en uitstraling.  Daarnaast is Composiet niet alleen duurzaam, maar ook heel goed recyclebaar. Composiet terrasplanken zijn daarom hét alternatief voor de milieubewuste en duurzame tuin. In deze blog leer je in 6 simpele stappen hoe je een composiet terras aanlegt.

De basis van een composiet terras

Wanneer je kiest voor composiet op het terras, ga je hier jarenlang plezier van hebben. Maar! Dan moet het terras natuurlijk wel goed liggen. Wanneer je een composiet terras zelf gaat aanleggen, wil je natuurlijk in één keer de juiste hoeveelheid composiet terrasplanken bestellen. De meeste webshops hebben gelukkig een bestelcalculator die jou een prima indicatie geeft over de te bestellen materialen. Houdt hierbij wel rekening met het zaagverlies, dit houdt de calculator namelijk niet bij. Daarnaast word je er ook op geattendeerd om de nodige toebehoren mee te bestellen. Denk hierbij aan de composiet onderbalken, clips en schroeven.

Worteldoek bestellen is ook een must. Door anti worteldoek te gebruiken onder de vlonderplanken voorkom je dat er onkruid tussen de terrasplanken doorkomt.

In 6 stappen een terras aanleggen met composiet

stap 1:

Plaats Composiet onderregels op onderlinge hart-op-hart afstand van maximaal 40 cm.

stap 2:

Bij het plaatsen van een composiet terras is het belangrijk om rekening te houden met uitzetting en dus voldoende afstand te houden (3 centimeter) rondom het terras en bij obstakels. Denk hierbij aan muren, bomen, schuttingen etc.

composiet terras aanleggen

stap 3:

Elk einde van een composiet terrasdeel dient ondersteund en bevestigd te worden.

De uiteinden van de HKC terrasdelen bij voorkeur gelijk met de onderregel. Indien dit niet mogelijk is dient de oplegging minimaal 3 cm zijn, de HKC terrasdelen mogen maximaal 5 cm oversteken.

stap 4:

De begin- en eindplank(en) worden door middel van schroeven in de zijgroef bevestigd. Hier kan indien gewenst ook een startclip voor gebruikt worden. Wanneer schroeven op minder dan 3 cm van de rand van het composiet terrasdeel moeten komen, adviseer ik je het schroefgat voor te boren, om splijten te voorkomen.

composiet terras aanleggen

stap 5:

Monteer nooit de kopse zijden van composiet terrasplanken tegen elkaar aan. Zorg voor 5 mm ruimte (dilatatie) tussen de composiet terrasdelen. Let op dat elke kopse naad (waar 2 kopse kanten bij elkaar komen) ondersteund wordt door dubbele onderegels.

Om een stabiel terras te creëren adviseer ik om de composiet terrasdelen in (wild)verband te monteren, met een minimum verschil van 50 centimeter.

stap 6:

Bevestig afwerkstrips en/of eindkapjes.

composiet terras aanleggen

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: