Home Wooninspiratie Grote tips voor een klein toilet

Grote tips voor een klein toilet

by InteriorQueen

De toilet ruimte. Het is misschien niet de eerste ruimte die je het allerliefste styled in je woning. Maar toch ben je hier dagelijks te vinden. Tijd om dus wat aandacht en liefde in deze kleine, maar heel belangrijke, ruimte te steken. Ik geef je in dit blog een aantal fijne tips voor het inrichten van een klein toilet.

Over het algemeen in de ruimte van je toilet niet heel erg groot. Laten maar gewoon zeggen waar het op staat: klein! Maar dat een ruimte klein is, wil niet zeggen dat je er geen gezellige en mooie ruimte van kunt maken.  Er zijn genoeg tips hoe je slim om kunt gaan met een kleine toiletruimte. Hoe je dat doet? Dat lees je in de blog!

De indeling van een klein toilet:

Laten we beginnen met de basis zoals een inbouwreservoir, tegels en de toiletpot. Sta je op het punt om je toiletruimte aan te pakken? Let dan goed op onderstaande punten.

Wil je ruimte winnen? Dan is het slim om een inbouwreservoir te plaatsen. Er bestaan speciale ondiepe inbouw reservoirs met bijpassende smalle bedieningsplaten. Wil je nog meer ruimte besparen? Kies dan voor een verkorte of compacte toiletpot. Een verkort toiletpot scheelt je ongeveer 5 cm en daar merk je zelf vrij weinig van. De ruimtebesparing zit hem namelijk in het bevestigingsdeel.  Mocht je nog steeds niet uitkomen met de ruimte, dan kan je ook nog kiezen voor een hoekinbouwresevoir.

klein toilet inrichtenklein toilet inrichten 4 tips voor het onderhouden van sanitair

Welke tegels moet ik kiezen?

Dankzij tegels kun je een toiletruimte groter of kleiner laten lijken. Let daarom goed op het soort tegels die je koopt en let daarbij ook goed op de richting waarop ze geplaatst worden. In een klein toilet zijn grote badkamertegels een hele goede keus. Door te kiezen voor grote tegels, lijkt de toiletruimte zo groter, omdat je minder voegen en lijnen tussen de tegels ziet. Er zijn nog wat andere tips voor het plaatsen van de tegels.

  • Door te kiezen voor glanzende tegels lijkt de ruimte grote. Dit komt omdat je een weerkaatsing in de tegels ziet. Maar dit kan helaas ook een valkuil zijn. Dankzij de weerkaatsing in de tegels wordt de ruimte ook drukker.
  • Ben je van de printjes? Kies er dan voor om dit op de vloer te leggen. Door tegels met print op de muren te plaatsen maak je de ruimte namelijk optisch kleiner. Wil je niet.
  • Een toiletruimte met licht gekleurde tegels oogt frisser en ruimer.
  • Voor een maximaal ruimtelijk effect kun je de  tegels uit de gang laten doorlopen in de toiletruimte. Dezelfde tegels door laten lopen op de muur geeft ook een ruimtelijk effect.
  • Door het plaatsen van een structuurtegel komt de achterwand los en oogt het ruimtelijker. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde tegel, maar dan met een structuur, of een mozaïekwand. Houd er rekening mee dat je in dat geval de effen tegels in dezelfde kleur uitzoekt als de achterwand.
  • Plaats tegels liggend om het toilet breder te laten lijken.
  • Wil je meer hoogte creëren of de lengte accentueren? Plaats de tegels dan in de lengte.
  • Kies in een klein toilet liever niet voor een sierraad. Staat hartstikke leuk, maar het verbreekt de hoogte waardoor de ruimte kleiner lijkt.

Voor alles geldt: kijk goed naar de vorm van de ruimte. Is de ruimte lang, of misschien breed? En hoe komt de indeling het beste tot zijn recht. En belangrijk: kan de deur nog dicht als je op het toilet zit. Je zult niet de eerste zijn die achteraf bedenkt dat het toch iets anders had gemoeten.

klein toilet inrichten

Ophangen of op pootjes?

Je laat een ruimte optisch groter eruit zien door te zorgen dat je zo min mogelijk op de vloer plaatst. Op deze manier krijg je meer lucht in je kleine toilet ruimte. Kies dus voor een hangend fontein, een inbouw toiletrolhouder en hang ook je toiletborstel aan de muur.

Zet extra toiletrollen liever ook niet op de vloer. De meeste toiletten hebben een nisje bij de wastafel of achter het toilet waar je de toiletrollen kwijt kunt. Een andere oplossing is het plaatsen van zwevende planken boven de toiletpot zodat je ruimte hebt voor wat decoratie, toiletrollen en luchtverfrisser. Probeer decoratie in een kleine toilet wel te beperken. Want dit oogt al snel druk en vol.

Wat ook wonderen kan doen is het ophangen van een grote spiegel boven het fonteintje. Dankzij de weerkaatsing van het  licht krijg je automatisch een optisch groter effect.

klein toilet inrichtenklein toilet inrichten

Kleine toilet ruimte inrichten

Ik heb het hierboven al eerder genoemd: let er op dat je een kleine wc niet te druk inricht. Want ookal staat de basis goed: door te veel decoratie kan de ruimte alsnog te vol en te klein lijken. Zonde want dan wordt het ruimtelijke effect teniet gedaan. Bij een kleine badkamer inrichten geldt deze regel natuurlijk ook!

Probeer de toilet accessoires bij elkaar te laten passen. Toilet accessoires zoals toiletrolhouders en wc borstels  kunnen vaak in sets worden gekocht. Zo ben je in 1 keer klaar en past alles bij elkaar.  Dit zorgt ervoor dat het rustig oogt. Wanneer je een kleur kiest in de kleur van de tegels vallen ze bovendien niet te veel op.

Hang niet te veel aan de muren. Door te veel aan de muren te hangen, lijkt de wc ruimte kleiner. Kies bij het ophangen in een klein toilet voor iets wart niet te veel in het oog springt of wat mooie hangplantjes. Behoudt de eenheid in het toilet door vooraf de kleuren te bepalen en houdt daar rekening mee bij het aanschaffen van accessoires.

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: