Home Wooninspiratie Duurzame oplossingen voor houtzaagsel

Duurzame oplossingen voor houtzaagsel

by InteriorQueen

Er zijn de afgelopen decennia steeds meer verduurzamingsmaatregelen toegepast in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, vernieuwende kunststoffen die beter isoleren, HR+++ glas en verduurzaamd hout. Wat heel veel mensen niet weten is dat houtzaagsel en vezel al meer dan zestig jaar op duurzame wijze in de bouw wordt ingezet. Waar komt hout zaagsel vandaan? Welke voordelen hebben houtzaagsel en hoe gaat het recyclen van houtvezels en zaagsel in zijn werk? Waar worden deze materialen voor gebruikt?

Herkomst van houtvezel & zaagsel

In de bouwsector wordt veel hout gebruikt, waardoor er veel mogelijkheden zijn om restanten zoals houtvezels, houtkrullen en zaagsel op te halen. Denk aan fabrieken waar kozijnen worden gemaakt en aan andere bouwbedrijven. Zaagsel, houtstof en houtvezels komen ook volop uit de meubelindustrie. En zo zijn er nog meer bedrijven in de houtverwerkende industrie die hun zaagsel en houtvezels graag afstaan aan bedrijven die recyclen.

De voordelen van recycling van houtresten

Voor bouwbedrijven, meubelmakers en kozijnenfabrieken zelf is het doorverkopen van hun houtvezels en zaagsel om twee redenen voordelig.

  • Bedrijven komen makkelijk van hun restmateriaal af en de loods of fabriek blijft schoon en opgeruimd.
  • Ze hoeven het niet zelf te doen: feitelijk zorgt het bedrijf ervoor dat je houtresten worden opgehaald voor de afvoer.

Wat een goed pluspunt is voor zowel alle betrokken partijen als het milieu. Het houtafval, zaagsel en houtstof wordt niet weggegooid, maar krijgt een nuttige, tweede bestemming.

Het recyclingsproces: hoe verloopt het verwerken van houtvezels voor hergebruik?

De houtrestanten worden door een recyclingsbedrijf met vrachtwagens bij de houtbedrijven opgehaald, waar het wordt gezeefd op grootte. Er wordt door het verwerkingsbedrijf doorgaans voor drie soorten houtresten gekozen:

  • Houtvezels (grootste restanten)
  • Zaagsel
  • Houtstof. (kleinste restanten)

Het hergebruik van zaagsel en houtvezels

Na de verwerking worden de houtvezels en het zaagsel hergebruikt in de veehouderij. Daar dienen ze als de perfect veilige en schone bacterie werende bodembedekking voor in stallen. Niet alleen kippenstallen en paardenstallen, maar ook caviahokken, konijnenhokken, bloementuinen, wandelpaden kun je prima mee bedekken met houtzaagsel of houtvezels. Het droge materiaal kan ook ingezet worden als alternatief product voor krijt en kalk.

Het fijnste houtstof wordt hergebruikt binnen de houtindustrie, onder andere om te gebruiken als basismateriaal voor blokken in de houthaard.

Duurzame oplossingen voor houtzaagsel

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: