Home Wooninspiratie Van enkel tot triple glas, zo kies je de juiste beglazing :

Van enkel tot triple glas, zo kies je de juiste beglazing :

by InteriorQueen

Wanneer je gaat verhuizen, of de kozijnen gaat vervangen is het handig om je te verdiepen in de verschillende soorten glas die geplaatst kunnen worden. De meest voorkomende soorten zijn enkel glas, dubbel glas en sinds kort ook triple glas. De uiteindelijke keuze kan enorme besparingen opleveren. In dit artikel bespreken we in een overzicht de meest voorkomende soorten glas zodat jij makkelijk de juiste beglazing kunt kiezen.

De juiste beglazing kiezen:

Om je te helpen bij het vinden van de juiste beglazing, gaan we in dit artikel in op de drie meest voorkomende soorten glas. Enkele beglazing, dubbele beglazing en daarnaast de nieuwste variant: triple glas.

Geen aanrader: Enkel glas

Enkel glas zul je voornamelijk vinden in oudere woningen en zal in nieuwbouw ook bijna niet meer geplaatst worden aangezien er steeds meer landen zijn die dubbel glas verplicht gaan stellen. Enkel glas is namelijk zeer slecht isolerend. Dit komt voornamelijk doordat het glas zo dun is, en de kou van buiten dus zeer makkelijk overgedragen wordt aan de warme binnenruimte. Ook wordt de warmte van de kamer of de woning rechtstreeks overgedragen op het glas en dus ook naar de buitenlucht toe, wat ervoor zorgt dat er uiteindelijk geen temperatuurverschil meer is tussen binnen en buiten. Hoe moeten jullie dan lekker slapen tijdens een hittegolf?

Betere keuze: dubbel glas

Dubbel glas is vandaag de dag de meest voorkomende soort beglazing, en zal ook voornamelijk thermopane genoemd worden. Ook nieuwbouw woningen zullen veelal uitgerust zijn met dubbel glas, aangezien deze een beduidend betere isolerende werking heeft. Dit komt door de luchtlaag die zich bevindt tussen de twee glazen lagen. Deze luchtlaag heeft twee werkingen, namelijk het voorkomen van condens en het isoleren.

dubbel glas interiorqueen.nl Van enkel tot triple glas, zo kies je de juiste beglazing :

profiel dubbele beglazing

Doordat er geen vocht bij de luchtlaag tussen de glazen kan komen kan condenswerking ook niet optreden. En aangezien er, in tegenstelling tot enkel glas, zich nog een luchtlaag bevindt tussen de twee glazen lagen zullen de kou van buiten en de warmte van binnen veel minder snel aan elkaar overgedragen worden. In vergelijking met enkel glas, wordt het warmteverlies bij dubbelglas verlaagd met zo’n 40 procent.

Het is wel belangrijk om te informeren of de woning waar thermopane geplaatst wordt wel goed geventileerd is, want door de goede isolatie van dubbel glas is het voor waterdamp moeilijker om weg te trekken uit de woning en dit kan schimmels als gevolg hebben.

Beste glas keuze: Triple Glas (HR+++)

Triple glas gaat nog weer een stap verder door nog een glaslaag toe te voegen, en in plaats van een luchtlaag tussen de glaslagen wordt er gebruik gemaakt van een gas genaamd argon. Dit alles om zo min mogelijk warmte (energie) verlies te hebben in je woning. Immers, hoe minder verlies, hoe minder energie er nodig is om op temperatuur te komen. Persoonlijk vinden wij daarom triple glas de beste keuze omtrent het vinden van de juiste beglazing.

triple glass interiorqueen.nl online glas bestellen

profiel triple glas

In nieuwe CO2 Neutrale woningen is triple glas eigenlijk de standaard geworden, juist om zo min mogelijk energie verlies te lijden. Dit is dan ook het soort glas wat wij in ons nieuwbouw appartement hebben. Ook bij triple glas moet er van tevoren geïnformeerd worden of het mogelijk is om het te plaatsen, voornamelijk vanwege het gewicht en de dikte van de glazen. Onze tip: bij GlasGigant wordt je haarfijn uitgelegd wat voor jullie de beste optie is. Daarnaast is ook een goede zonwering nodig omdat triple glas veel warmte van de zon kan opvangen, daar zijn wij nog naar opzoek. Mocht je nog tips hebben, graag!

afbeeldingen glas via shutterstock.com

triple glass interiorqueen.nl online glas bestellen

in samenwerking

You may also like

1 comment

Marie de Jonge 02/05/2019 - 10:10

Bedankt voor het delen van deze uitgebreide uitleg over glas. Mijn keuken ga ik ook beter isoleren en ben daarvoor op zoek naar nieuw glas voor in mijn kozijnen. Ik weet dat het in ieder geval HR glas moet worden. Ik ga navragen wat het beste past bij mijn wens.

Reply

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: