Home Wooninspiratie Waarom een goede luchtreiniger voordelig is

Waarom een goede luchtreiniger voordelig is

by InteriorQueen

Soms zijn luchtzuiverende planten niet voldoende en heb je even wat extra’s nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe passieve en actieve luchtreinigers werken en wat hiervan de voordelen zijn :

Het apparaat

Een luchtreiniger zorgt er in de basis voor dat verontreinigingen uit de lucht in een kamer verwijderd worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk hierbij vooral aan pollen, bacteriën, schimmels, tabaksrook en fijnstof. De consumenten variant van de luchtreiniger wordt dan ook vaak aangeraden aan mensen die last hebben van allergiën zoals hooikoorts.

De werking

Op dit moment zijn er twee luchtzuiverende technieken die gebruikt worden, namelijk passief en actief. Passieve luchtreinigers maken gebruik van meerdere luchtfilters, terwijl actieve luchtreinigers gebruik maken van ionisatie voor het reinigen van de lucht. Passieve luchtreinigers zijn over het algemeen efficiënter omdat ze in de praktijk alle fijnstof en andere vaste deeltjes permanent uit de lucht kunnen halen. Deze deeltjes worden dan in de filters verzameld.

Actieve luchtreiniger

Een actieve luchtreiniger, ook wel een ionisator genoemd, is een luchtreiniger die zuurstofmoleculen in de kamer van een elektrische lading voorziet. Wanneer deze geladen zuurstofmoleculen zich hechten aan stofdeeltjes zakken ze naar de grond en kunnen ze niet meer ingeademd worden. Een groot voordeel van een ionisator is dat deze alle deeltjes aanpakt, ongeacht de grootte.

Nadelen zijn er echter ook te vinden.Doordat een ionisator zoveel elektronen (negatief geladen deeltjes) de lucht in schiet om te hechten aan zuurstofmoleculen, kan het voorkomen dat de zuurstofmoleculen uit elkaar getrokken worden. De twee losse atomen vormen, wanneer ze samenkomen met een zuurstofmolecuul de stof ozon. Ozon is een toxische verbinding en het is dus ongezond om langdurig ozon in te ademen. Ook bij zeer lage concentraties.

Passieve luchtreiniger

De passieve luchtreiniger is het vaakst te vinden in de woonkamer, deze maakt gebruik van verschillende filters die alle fijnstoffen permanent uit de lucht halen. Deze blijven namelijk in het filter vastzitten. De werking hiervan is als volgt, het apparaat vangt als het ware de schadelijke deeltjes die in de lucht zweven en perst ze door de filters heen.De HEPA (high-efficiency particulate arrestance) filter is de meest bekende filter. Deze filter zorgt er voor dat ten minste 99,97% van alle 0,3 micrometer (duizendste deel van een millimeter) deeltjes uit de lucht verwijderd worden, maar is het meest effectief bij grotere deeltjes.Vaak worden er meerdere filters met verschillende dichtheden gebruikt om te zorgen dat alle deeltjes uit de lucht gevangen kunnen worden. Deze filters moeten naar verloop van tijd wel vervangen worden. Dit is afhankelijk van de fabrikant en de luchtkwaliteit in de kamer.

Een andere toegepaste manier van luchtreiniging is ultraviolet reiniging. Bij deze manier van reiniging zuigt een ventilator bevuilde lucht aan, deze lucht gaat door de straling die afgegeven wordt door de UV-lampen. Hierdoor worden de bacteriën en virussen in de lucht gelijk inactief gemaakt. Grotere deeltjes worden dan weer opgevangen in een filter. Deze manier van luchtreiniging wordt over het algemeen toegepast in ziekenhuizen om de lucht zo schoon mogelijk te krijgen.Dus of je nu in een oud huis woont, in de binnenstad of je hebt last van allergieën zoals hooikoorts.. Het aanschaffen van een goede luchtreiniger is altijd de beste keuze voor het hele gezin. Voor kinderen is het belangrijk dat zij zoveel mogelijk schone lucht inademen en ook voor volwassenen is het prettig als de lucht in de woning zo schoon mogelijk is.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: