Home Wooninspiratie 3 Meest gemaakte fouten bij het aansluiten van radiatoren

3 Meest gemaakte fouten bij het aansluiten van radiatoren

by InteriorQueen

Neem de punten in deze blog door en voorkom dat je “beginnersfouten” maakt bij het aansluiten van radiatoren. 

Aan- en afvoer worden verwisseld bij het aansluiten van radiatoren

Voor je begint met het aansluiten van radiatoren bekijken je altijd eerst waar de aanvoer en de afvoer van de radiator zit. Maar wat ook heel belangrijk is, is het nagaan welke leiding de aanvoer is en welke de afvoer is.

In de praktijk wordt dit weleens vergeten, waardoor de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator wordt aangesloten en de aanvoerleiding op de afvoer van de radiator. Hierdoor wordt de radiator niet of slecht voor een klein deel maar warm.

Hoe controleer je welke de aanvoerleiding is en welke de afvoerleiding?

Wanneer je een nieuwe installatie gaat aanleggen is het verstandig om de leidingen te markeren, Plak rode tape op het uiteinde van de aanvoerleiding en blauwe tape op die van de afvoer. Indien de installatie al is aangelegd en je een radiator wilt vervangen, kun je dit controleren door de thermostaat omhoog te zetten en de radiatorkraan open te draaien.

Je kunt dan voelen welke leiding eerst warm wordt en/of welke leiding het warmst is. De warmste leiding is dan de aanvoerleiding. Doe deze check voor je de radiator demonteert.

Onnodig een thermostaatkraan monteren

Tussen de leiding die het hete water van de cv ketel intergas aanvoert en de radiator zit altijd een kraan waarmee de wateraanvoer afgesloten kan worden. Dit kunnen twee verschillende soorten kranen zijn.

  • Een standaard kraan waarmee je  de toevoer van water controleert of
  • een thermostaatkraan waar ook de temperatuur op ingesteld kan worden

Een fout die veel gemaakt wordt is het onnodig monteren van een thermostaatkraan op een radiator in een kamer waar een thermostaat op de muur hangt.

Bekijk de voordelen van vloerverwarming

Niet genoeg ruimte onder en achter radiator

Een veelgemaakte fout is dat er tijdens het aansluiten van radiatoren niet genoeg ruimte achter de radiatoren wordt gelaten. Snap ik heel goed, je wil natuurlijk dat de radiatoren zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Maar om een radiator zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, moet er een goede circulatie zijn van warme lucht. Houd daarom minimaal 10 cm onder en 5 cm achter de radiator aan ruimte open.

Wanneer je deze 3 veelgemaakte fouten in acht houdt, is het aansluiten van radiatoren een eitje.

5 meest gemaakte fouten bij het aansluiten van radiatoren

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: