Home Tuininspiratie De 3 beste manieren om jouw landschap te verlichten

De 3 beste manieren om jouw landschap te verlichten

by InteriorQueen

Of je nu een kleine zijtuin verlicht of een breed stuk tuin, je zult in het donker tasten zonder deze essentiële elementen te begrijpen. hier zijn slechts drie dingen waar je aan moet denken als je landschap verlichting overweegt. We noemen ze de drie S’en: Safety, Security en Sexy. 

Veiligheidsverlichting voorkomt dat je je nek breekt (pas op voor die opstap!), Veiligheidsverlichting ontmoedigt dieven en de Boogie Man (door donkere hoeken te verlichten), en sexy verlichting zorgt voor, nou ja, sexniess.  Sfeer. Smaak. Spice.

De eerste twee S-en zijn eenvoudig – het is de derde waar de nuance binnenkomt.

1. Veiligheidsverlichting

Pak een zaklamp en wandel ’s nachts door je tuin. Waar ga je waarschijnlijk heen? Om van het pad af de duisternis in te lopen? Om de auto van de oprit af te rijden? Op een wat regelmatige basis toegang nodig hebben (bijvoorbeeld de vuilnis opslag)? Kijk ook of wayfinding duidelijk is afgebakend: denk in termen van van punt A naar punt B komen zonder je nek te breken.

Bezoek ten slotte dezelfde punten opnieuw, maar alsof je de tuin nog nooit eerder hebt gezien, pas dan je verlichtingsplan met ledlampen aan om ervoor te zorgen dat bezoekers ook veilig en gemakkelijk in het donker kunnen wandelen.

De 3 beste manieren om jouw landschap te verlichten (2)

2. Beveiligingsverlichting

Kijk nu naar je tuin en bedenk waar je donkere hoeken wilt elimineren – plaatsen waar iemand zich zou kunnen verstoppen of de plek waar de coyotes op het hek springen. De hoeveelheid verlichting die je voor deze functie nodig hebt, hangt af van jouw comfortniveau en jouw situatie, maar je kunt het verlichtingsniveau in de gevangenis het beste vermijden.

Padverlichting, subtiele stijl. 

Padverlichting zijn kleine verlichtingsarmaturen langs de rand van een loopbrug, een oprit of een ander soort pad. Er zijn veel stijlen om uit te kiezen. Kies een stijl die bij jouw tuin en huis past – of kies er een die gewoon “verdwijnt” in het landschap. Ik heb de neiging om kieskeurig te zijn over het licht dat een armatuur maakt, in plaats van te zoeken naar een armatuur die een architectonisch of artistiek statement maakt. Vermijd het creëren van een landingsbaan effect door het licht te spreiden, sommige hoger en wat lager te zetten, wat dichterbij en wat verder van het pad te plaatsen en / of de armaturen met vegetatie te verzachten.

Padverlichting, gewaagde stijl. 

Soms is subtiliteit vereist; neem de lamp die bescheiden terug wijkt in de aanplant op de vorige foto. In dit landschap speelt het visuele gewicht van de verlichtingsarmaturen, die trots langs de loopbrug staan, prachtig met de omringende architectuur, wat bijdraagt ​​aan de algehele compositie en bezoekers naar de wandeling naar de voordeur trekt.

Stap- en dekverlichting. 

Ingebouwde verlichting maakt het gemakkelijk om ’s nachts te navigeren. Verwerk armaturen met ledlampen in stootborden, onder leuningen en op palen.

De 3 beste manieren om jouw landschap te verlichten (2)

3. Sexy verlichting

Nu zijn we bezig met de leuke dingen. Beoordeel de coole “doelen” in het landschap: een prachtige boom, een ruwe stenen muur, een kunstwerk. Denk nu na over het effect dat je wilt. Wil je de architectonische structuur van een boom oproepen? Planten schaduwen projecteren op een muur of op de grond? De rijke textuur van een stenen muur benadrukken? Sexy verlichting is wat je wilt!

Je zult veel woordenschat horen in de wereld van landschap verlichting. Sommige termen hebben betrekking op de oriëntatie van de verlichting (downlighting, uplighting, backlighting); de een verwijst naar wat je verlicht (stap verlichting, padverlichting); sommige verwijzen naar waarom je belicht (accentueren, markeren, spotten); en andere verwijzen naar het bereikte lichteffect (begrazing, maanlicht, silhouetten, schaduwen). We splitsen het op in drie basisverlichting bewegingen.

Uplighting. 

Raak het doelwit met licht van onderaf. Het armatuur wordt onder of op grondniveau of op het doel zelf gemonteerd.

Downlighting. 

Monteer de armatuur hoog in een boom, een latwerk of een dakrand om een ​​groot gebied te verlichten. Deze techniek creëert omgevingslicht dat perfect is voor vermaak in de achtertuin en voor veiligheid en beveiliging. Hang een groothoek lamp met een lage intensiteit in een boom of latwerk om schaduwen op de grond te werpen die lijken op maanlicht (maanlicht genoemd).

Gerichte (dwars) verlichting. 

Richt het licht in een hoek op het doel. Licht onder een lage hoek neemt de oppervlaktestructuur op (schaafwonden) en / of creëert schaduwen (schaduwen). Gebruik gerichte verlichting om een ​​silhouet te creëren (silhouetten) of om tuinkunst, borden, adressen of brandpunt objecten te verlichten.

Op deze foto voegt uplighting drama toe aan het nachtlandschap. Een lichtarmatuur aan de basis van elke boom schijnt op de stam om een ​​opvallend effect te creëren. Hoe sexier de boom, hoe sexier het effect.

De 3 beste manieren om jouw landschap te verlichten (2)

Alles samenbrengen

Tussen deze boomtakken geplaatste downlights geven het gevoel van maanlicht op het pad op de voorgrond.

Uplights geplaatst aan de voet van de hoge dennen geven diepte aan het nachtlandschap en omgevingslicht voor veiligheid en beveiliging. De vertakkings structuur en de lichte bast kleur van de kleine loofbomen in het midden van de grond maken ze tot ideale doelen voor landschap verlichting (van de sexy variant).

Tip: Meerdere lichtbronnen zorgen voor een evenwichtige en samenhangende compositie.

Padverlichting, achtergrondverlichting van binnenuit het huis, uplights die langs de muur van de site schijnen en downlights in de dakrand combineren naadloos om iemand veilig het pad op te trekken en naar de voordeur, waardoor donkere, griezelige hoeken worden geëlimineerd, drama wordt toegevoegd en een gebalanceerde, samenhangende en opvallend nachtlandschap.

Tip: overweeg alle lichtbronnen bij het verlichten van een landschap.

Hoewel ze op het huis zijn gemonteerd, hebben deze schansen een grote invloed op het netto-effect van de landschap verlichting. Perfect geplaatst om veilig de trede aan de rand van het dek te navigeren, het huis te naderen en te bepalen waar de deur is, zijn ze waarschijnlijk te sterk voor landschap verlichting op deze landelijke locatie. Overweeg om een ​​dimmer schakelaar op dergelijke armaturen te plaatsen, zodat je het omgevingslicht kunt aanpassen aan jouw stemming.

Meer tips:

Bewegingssensoren. 

Overweeg bewegingssensoren om enkele of alle “functionele” lichten – de veiligheids- en beveiligingslichten – alleen te activeren als dat nodig is.

Balans.

Zoek naar balans in de algehele compositie als je eenmaal je lichten hebt ingesteld. Pas indien nodig aan.

Rustig aan. 

Het is moeilijk voor de ogen om van helder verlichte ruimtes naar onverlichte ruimtes te gaan. Probeer een subtiele algehele wassing van licht versus sporadische felle lichten. Houd ook rekening met het omgevingslicht bij het selecteren van wattage: als je bijvoorbeeld een straatlantaarn in je voortuin hebt laten schijnen, heb je sterkere landschap verlichting nodig om deze zelfs te laten verschijnen.

Overweeg ten slotte om een ​​dimmer toe te voegen of het wattage van de bestaande armaturen aan de buitenkant (en binnenkant) van het huis te verlagen. Met een dimmer kun je de lichten verlagen om bij je stemming te passen of ze hoger zetten om een ​​taak te volbrengen (bijvoorbeeld barbecueën, je contactlens zoeken of een operatie in de open lucht uitvoeren).

Nachtelijke hemelvriendelijke verlichting. 

Minimaliseer het gebruik van uplights om lichtvervuiling te verminderen; dit is in sommige plaatsen een codevereiste.

Hot spots. 

Of wat ik ‘licht dat je in het oog steekt’ noem. Controleer deze wanneer verlichting klaar is. Pas de oriëntatie van het armatuur aan, voeg een schild of kap toe, verlaag het wattage, verplaats of elimineer het aanstootgevende armatuur enz. Laagspannings Armaturen kunnen eenvoudig worden aangepast om de juiste sfeer te krijgen.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: