Home Wooninspiratie Hoe je de kleurtemperatuur van het lichtontwerp van een kamer kunt aanpassen

Hoe je de kleurtemperatuur van het lichtontwerp van een kamer kunt aanpassen

by InteriorQueen

Begrijpen hoe je licht kunt gebruiken om een ​​sfeer te creëren en een kamer te accentueren, is een belangrijke vaardigheid voor een binnenhuisarchitect. Een van de belangrijkste elementen die interieurontwerpers aanpassen bij het ontwerpen van een kamer, zijn de soorten verlichtingsarmaturen en gloeilampen die worden gebruikt om een ​​kamer te verlichten en de relatieve kleurtemperatuur van het uitgestraalde licht. Er is een scala aan kleuren die lichten afgeven, van warm tot koel, en het is handig om te begrijpen hoe de kleurtemperatuur schaal werkt als je een carrière als interieurontwerper overweegt.

Wat is kleurtemperatuur?

Kleurtemperatuur is de manier om de kleur van zichtbaar licht te meten. De eenheid die wordt gebruikt om de kleurtemperatuur te meten, is graden Kelvin. De beste manier om de kleurtemperatuur te begrijpen, is door te visualiseren dat een stuk metaal in een vuur wordt uitgestoken. De kleur van het metaal verandert afhankelijk van hoe lang het in het vuur wordt gehouden en hoe heet het wordt. Het metaal varieert van rood tot warm wit tot blauw tijdens het opwarmen. Dit is ook het algemene kleurenbereik van het ene uiteinde van de kleurtemperatuur schaal naar het andere.

verlichting lamp led kleurtemperatuur

Wat is de Kelvin-temperatuurschaal?

De Kelvin-schaal bestaat uit meeteenheden die betrekking hebben op de kleur van een lichtbron. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe dichter het bij het repliceren van fel zonlicht is. Over het algemeen geldt dat hogere temperaturen op de Kelvin-schaal, hoe witter of blauwer een licht verschijnt. Hoe lager het nummer, hoe meer geel en rood het licht verschijnt.

Om het Kelvin-bereik te begrijpen en hoe Kelvin-kleurtemperatuur van toepassing is op verschillende lichtbronnen, is het handig om een ​​paar identificeerbare lichten en hun Kelvin-kleurtemperatuur waarde te bekijken. Kaarslicht heeft bijvoorbeeld over het algemeen een kleurtemperatuur van rond de 1500K. De zonsopgang en zonsondergang worden meestal gemeten rond 3200K. Een bewolkte lucht heeft meestal een kleurtemperatuur van rond de 9000K. De huidige kleurtemperatuur schaal die wordt gebruikt, staat bekend als de gecorreleerde kleurtemperatuur schaal (CCT) en is gebaseerd op de kleur die wordt uitgezonden door een gloeilamp.

De verschillen tussen LED-buisverlichting en Fluorescerende buisverlichting

Hoe je de kleurtemperatuur van het lichtontwerp van een kamer kunt aanpassen

Zoals hierboven besproken, zijn er verschillende manieren waarop de kleurtemperatuur het algehele ontwerp en de sfeer van een kamer kan beïnvloeden. Interieurontwerpers moeten in elke fase van een ontwerpproces rekening houden met de kleurtemperatuur. Hier zijn een paar manieren waarop kleurtemperatuur kan worden gebruikt bij het ontwerpen en verlichten van een kamer:

Stem de temperatuur af op het kamertype.

De kleurtemperatuur van een lamp kan de manier waarop verf en textielkleuren verschijnen drastisch veranderen. Interieurontwerpers kunnen experimenteren met hogere of lagere kleurtemperaturen om de tint van verschillende elementen in een kamer te veranderen. Het vinden van de juiste kleur is een delicaat evenwicht. Er kan veel tijd worden besteed aan het aanpassen van lampen en het wisselen tussen warmere en koelere kleuren.

Denk aan de stemming.

Interieurontwerpers creëren sfeer en sfeer in elke kamer die ze ontwerpen. Verlichting en kleurtemperatuur zijn twee van de belangrijkste hulpmiddelen om sfeer te creëren. Warme kleurtemperaturen kunnen een woonkamer uitnodigender en gezelliger maken, terwijl koele kleurtemperaturen goed werken voor keukens en kantoorruimtes.

Plaats lichtbronnen in relatie tot natuurlijk licht.

Als interieurontwerper heb je vaak te maken met lichtomstandigheden waar je geen controle over hebt, bijvoorbeeld vanwege natuurlijk licht (of het ontbreken daarvan). Door een kunstmatige lichtbron in een ruimte te verplaatsen, krijg je meer controle over hoe een ruimte wordt verlicht. Of je nu voor een warme of een koele kleur gaat, de relatieve intensiteit en nabijheid van een lamp kan je helpen bij het aanpassen.

Speel met soorten lampen.

Verschillende bollen produceren zeer verschillende kleurtemperaturen. Interieurontwerpers begrijpen de kleurtemperatuurverschillen tussen halogeenlampen en fluorescentielampen of gloeilampen en led-lampen en gebruiken deze kennis om te beslissen hoe ze een kamer moeten verlichten. Als je basiskennis hebt van hoe verschillende wattages en soorten lampen verschillende kleurtemperaturen produceren, kun je een kamer efficiënter verlichten zoals met deze gu10 led spot.

Overweeg verstelbare lampen.

Je kunt gloeilampen kopen met instelbare kleuren en helderheid die worden gesynchroniseerd met een dimmer paneel of telefoon-app. Verstelbare lampen geven je meer flexibiliteit bij het wijzigen van de kleurtemperatuur van een lamp, afhankelijk van het tijdstip van de dag en hoe je de kamer gebruikt.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: