Home buitenkijken Wat je wilt weten over wicker : wat is het en hoe onderhoud je het

Wat je wilt weten over wicker : wat is het en hoe onderhoud je het

by InteriorQueen

Als één van de oudste vormen van meubelvakmanschap heeft wicker de harten veroverd van iedereen, van de gemiddelde Jan tot voormalige presidenten. Wist je dat president John F. Kennedy* in het Witte Huis een schommelstoel had waarvan de zitting en rugleuning van geweven rotan was?  Maar wat is wicker nu precies en waar wordt het van gemaakt? Hoe kun je wicker onderhouden voor een lange levensduur? Al deze vragen beantwoord ik in deze blogpost.

*[bron: John F. Kennedy Presidential Library & Museum].

Wat is wicker en waar wordt het van gemaakt?

Wicker is niet, zoals sommigen misschien denken, een echte plant waarvan bepaalde meubels zijn gemaakt. Het is eigenlijk de term voor elk geweven meubelstuk. Of dit nu natuurlijk of synthetisch wicker is.

Er zijn twee algemene soorten wicker meubelen: natuurlijk wicker en synthetisch wicker. Hoewel beide nog steeds worden gebruikt als de belangrijkste constructiemethode voor de meuebels, verschillen de eindproducten enorm.

Wat je wilt weten over wicker

Natuurlijk wicker

Natuurlijk wicker vlechtwerk kan worden gemaakt van rotan, wilg, zeegras en raffia. Hoewel de look en feel van natuurlijk riet aantrekkelijk kan zijn, zijn de meeste van deze producten gemaakt om alleen binnenshuis van te genieten. Pas ook op met direct zonlicht. Sommige bedrijven bieden vochtbestendige of weerbestendige coatings aan om natuurlijke riet stukken meer afgeschermd te maken.

Natuurlijk wicker onderhouden

Om je natuurlijke vlechtwerk te behouden, raad ik je aan om de meubelstukken af ​​te stoffen en ze vervolgens schoon te maken met een verdunde oplossing van Murphy Oil Soap en water. Dit is bedoeld om het meubel een lichte glans te geven. Broze stukken gemaakt van wilg of riet, kun je het beste even in de week zetten met water. Dit zal je helpen om het meubelstuk zijn soepelheid terug te krijgen

Wat je wilt weten over wicker

Synthetisch wicker

Er is een nieuw type geweven meubelen op de markt verschenen, synthetisch of door de mens gemaakt riet. Deze wicker meubels zijn meestal gemaakt van hars of vinyl, wat in feite een vorm van plastic is.

Het hars of vinyl wordt in zeer dunne stroken gemaakt en vervolgens om het frame van het meubelstuk geweven. Meestal is dit een lichtgewicht metaal zoals aluminium. Sommige bedrijven gebruiken voorgekleurde hars. In plaats van het te schilderen nadat het meubelstuk klaar is. Op deze manier is de kleur geïntegreerd in elke strook van de hars, wat bijdraagt ​​​​aan de weersbestendigheid en daarnaast vermindert het ook vervaging. Synthetisch riet is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van donkerbruin tot wit.

Synthetisch Wicker onderhouden

Door zijn chemische samenstelling is synthetisch wicker uitermate geschikt voor tuinmeubels. Het is bestand tegen vocht en de ultraviolette stralen van het licht. Meubels van synthetisch riet hebben ook zeer weinig onderhoud nodig. Wanneer een meubelstuk vuil wordt, kan het eenvoudig met water worden afgespoten. Last van hardnekkig vuil? Was het meubelstuk met wat milde zeep.

 

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: