Home Wooninspiratie Hoe je jouw huis kunt beschermen tegen UV-stralen

Hoe je jouw huis kunt beschermen tegen UV-stralen

by InteriorQueen

In de afgelopen drie decennia is de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling die de aarde bereikt, toegenomen. Hoewel je misschien al zonnebrandcrème aanbrengt om je huid te beschermen voordat je de deur uitgaat, is het belangrijk om te overwegen hoe UV-straling ook de dingen in je huis kan beïnvloeden.

UV-stralen, die in de loop van de tijd steeds sterker worden, kunnen ervoor zorgen dat meubels en vloeren vervagen. Je hebt waarschijnlijk veel geld uitgegeven aan hardhouten vloeren en gloednieuw meubilair, maar elke dag sijpelt de zon door de ramen, waardoor het risico op schade toeneemt. Je merkt het nu misschien niet, maar na jarenlang bij onbedekte ramen te hebben gezeten, zullen meubels en vloeren er vaal en versleten uitzien.

hoe-je-jouw-huis-kunt-beschermen-tegen-uv-stralen/ Raamfolie aanbrengen? Onze tips voor een bubbelvrij resultaat interiorqueen.nl woonblog

Oplossingen om jouw woning te beschermen tegen uv-stralen

Gelukkig zijn er een paar oplossingen die ervoor zorgen dat jouw huis wordt beschermd. De stappen die je neemt, zijn afhankelijk van jouw budget en de hoeveelheid tijd die je wilt besteden aan het opnieuw doen van de ramen. Hier zijn enkele van de beste opties die er zijn.

Verplaats of bedek meubels en koop vloerkleden

Stel dat je het leuk vindt om de zonneschermen de hele dag open te houden, omdat je huisdier thuis is en graag naar buiten wil kijken. Misschien heb je kamerplanten die constant zon nodig hebben, of stoort het vooruitzicht van vervagende vloeren je niet. In deze gevallen kun je je meubels altijd naar een meer schaduwrijke plek in het huis verplaatsen, zonnige plekken op de vloer bedekken met vloerkleden of uv-beschermende hoezen op je meubels leggen. Deze oplossingen zijn echter meer tijdelijk, omdat hoezen altijd kunnen wegglijden, en het kan zijn dat je de meubels terug wilt verplaatsen.

Gebruik raamschermen

Een van de meest kosteneffectieve oplossingen is het vervangen van zonneschermen. Of je nu de voorkeur geeft aan geweven houttinten, cellulaire tinten of Romeinse tinten, zoek naar een optie die een hoge UV-bescherming biedt. Sommige zonneschermen kunnen bijvoorbeeld 99 procent van de UV-stralen blokkeren terwijl ze toch licht binnenlaten. Je kunt ook een aangepaste dekking kiezen, die je zal vertellen hoeveel UV-licht jouw huis binnenkomt. Hoe lager de dekking, hoe meer UV-stralen (en zonlicht) worden geblokkeerd. Zo blokkeert 1 procent ondoorzichtigheidsvensters 99 procent van de stralen, 3 procent ondoorzichtige tinten blokkeren 97 procent van de stralen, enzovoort. Een zonwering winkel kan je helpen met kiezen van de juiste soort.

Gebruik raamfolies

Raamfolies zijn doorschijnende vinyl- of polyesterstroken die aan het vensterglas kleven. Ze houden 99 procent van de uv-straling tegen, en je merkt niet eens dat ze op je ramen zitten. Je kunt ze zelf op ramen plaatsen of vakkundig laten plaatsen. Houd er rekening mee dat als je veel ramen in huis hebt en je ervoor kiest om de films door aannemers te laten installeren, je een aardige cent kunt betalen. Ook kunnen de films na verloop van tijd bekrast of beschadigd raken en moeten ze mogelijk worden vervangen. De meeste zijn verwijderbaar, hoewel je misschien ammoniak, azijn of een handstomer nodig hebt om ze uit te doen, doe-het-zelf-stijl.

Installeer getinte ramen

Overweeg om ramen te vervangen voor een permanente oplossing voor uv-straling. Glazen ramen met een laag emissievermogen (of low-e) zijn bedekt met kleine laagjes metaaloxiden. Je kunt het niet zien, maar het beschermt jou en je huis wel tegen UV-straling. Het helpt ook bij het isoleren van je woning, wat betekent dat kamers warmer blijven in de winter en koeler in de zomer. Deze ramen kunnen zowel zacht als hard gecoat zijn. Om privacyredenen – en om het licht en de warmte in huis nog verder te verminderen – wil je ze misschien toch combineren met zonneschermen. Als je je huis toch aan het verbouwen bent, zijn lage glasramen een solide keuze, maar ze kosten aanzienlijk meer dan raamfolies en zonwering.

Welke optie je ook kiest, je beschermt je huis tegen schadelijke uv-straling. Je vloer en meubels zullen je dankbaar zijn!

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: