Home Wooninspiratie Kiezen voor graszoden leggen of graszaad zaaien?  

Kiezen voor graszoden leggen of graszaad zaaien?  

by InteriorQueen

Wil je een nieuw gazon in de tuin? Dan is dit op twee manieren te realiseren, namelijk door graszoden aan te leggen of door graszaad te zaaien. Beide manieren kennen voor- en nadelen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op beide methoden en bespreken we wat de plus- en minpunten zijn. Na het lezen van deze blog wordt de keuze tussen graszaad zaaien en grasmatten aanleggen een stuk eenvoudiger! 

Gras zaaien: voordelen 

Zaden zijn stukken goedkoper dan grasmatten. Daarnaast nemen zaden ook minder ruimte in qua opslag. Ook blijven graszaden langer goed en kun je ze gewoon bewaren tot je ze weer nodig hebt. Er zijn verschillende zaadmixen verkrijgbaar, dus er valt ook genoeg te kiezen. Verder is graszaden zaaien een stuk makkelijker dan grasmatten aanleggen. 

Gras zaaien: nadelen 

Bij graszaden zaaien duurt het soms nog maanden voordat je gazon er fraai en groen bij ligt. Daarnaast moet je oppassen dat vogels de zaden niet in de tussentijd oppeuzelen! Ook is er een kans dat er onkruid begint te groeien, maar gelukkig verdwijnt dit vaak na een aantal keer maaien weer. 

kiezen-voor-graszoden-leggen-of-graszaad-zaaien

Grasmatten: voordelen & nadelen 

Het grootste voordeel van grasmatten aanleggen is natuurlijk dat je direct van een mooi resultaat geniet. Het gazon kan vrij snel na het aanleggen gebruikt worden. Ook kunnen graszoden in de winter gelegd worden (zolang het maar niet vriest). 

Graszoden zijn echter wel stukken prijziger dan graszaad. Ook moet je graszoden laten bezorgen en daarna zo snel mogelijk worden gelegd. Is het weer te koud of te nat? Dan kun je de graszoden niet leggen. Verder is graszoden aanleggen een zware klus. De rollen zijn erg zwaar om op te tillen. Als het niet meteen regent na het aanleggen, moet je ze ook nog eens veel water geven. 

Wanneer gras zaaien? 

Je kunt graszaad het beste zaaien in het najaar. De grond is dan nog warm genoeg, maar er valt wel al meer regen. Het is ook mogelijk om in het voorjaar te zaaien, maar dan heb je ook last van onkruid. Ook komt het nog geregeld voor dat er vorst optreedt in het voorjaar en dit is ook niet bevorderlijk voor de groei. In de zomer zaaien is mogelijk, maar dan moet je ook extra sproeien en dat is misschien weer zonde van het water dus kun je beter wachten tot het najaar. Graszaad heeft een vochtige bodem nodig om te kunnen ontkiemen. Is de grond te droog? Hark het dan om en geef het water. Herhaal dit een aantal dagen voordat je echt begint met zaaien. Ook moet je de grond vlak voor het zaaien nog even harken, zodat het een beetje loskomt en de zaadjes goed kunnen ontkiemen.

Je kunt het beste zaaien op een windstille dag. Als het ook maar een beetje waait, dan waaien de zaden al weg waardoor de verdeling ongelijk wordt. Ook moet je niet zaaien als het erg nat is, want dan gaan de zaden aan je schoenen en/of aan de zaaimachine plakken. 

Als vuistregel zaai je ongeveer 50 gram per m², maar dit afhankelijk van de zaadmix. Zaai je te dun, dan ontstaan er kale plekken waar onkruid zal groeien. Te dik zaaien is ook weer niet goed, want dan heb je kans op verwelkingsziekte.  

Zaaien met de hand 

Verdeel het gazon in stukken en bereken hoeveel zaad je voor ieder stuk nodig hebt. Verdeel de zaad vervolgens in porties. Zaai in beide richtingen zodat het evenredig verdeel wordt. Dek de randjes af met plastic om een rechte rand te creëren.  

Zaaien met strooiwagen 

Gebruik een strooiwagen om de goede hoeveelheid zaad in een keer te verspreiden. Dek de randen af met plastic en duw de strooiwagen echt tegen dit plastic aan, zodat de zaden ook tegen de rand aan komen.  

kiezen-voor-graszoden-leggen-of-graszaad-zaaien

Wat gebeurt er na het zaaien? 

De grond moet na het zaaien vochtig blijven. Bij droog weer moet je dus een fijne sproeier gebruiken. Loop zo min mogelijk over het gezaaide gras heen en bescherm je gazon tegen vogels door vogelverschrikkers te gebruiken. Na 1 – 3 weken moeten de eerste grassprietjes al ontkiemen. Zodra de sprieten een lengte van 6 cm hebben bereikt, kun je met een cirkelmaaier aan de slag. ‘Lees hier hoe je zelf een composiet terras kunt aanleggen ter aanvulling van je mooie gazon.

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: