Home Wooninspiratie Het onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer

Het onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer

by InteriorQueen

Het onderhouden van je nieuwe visgraatvloer is erg belangrijk. Zo zorg je er niet alleen voor dat de vloer langer mooi blijft, maar ook dat je er langer van kunt genieten door het verlengen van de levensduur! Door het unieke legpatroon vergt het reinigen en onderhouden van een visgraat vloer wel wat extra aandacht. Het onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral wanneer je niet goed bent ingelicht.

Wanneer het om het reinigen van vloeren gaat zijn er grote verschillen tussen de onderhoud en het reinigen van vinyl vloeren, laminaat, parket of PVC vloeren. Een paar weken geleden vertelden wij jullie wat de verschillen tussen een visgraat vloer en een Hongaarsepunt vloer zijn. In dit artikel ga ik wat dieper in op de onderhoud van een parket visgraat vloer.

interiorqueen woonblog groningen onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer parketvloer badkamer

Een visgraat parket vloer reinigen, hoe doe je dat?

Wanneer je langdurig plezier wilt hebben van je nieuwe houten visgraat vloer is het schoonhouden en onderhouden van de vloer erg belangrijk. Ook voor de garantie van de vloer. Zand is bijvoorbeeld het meest schadelijke voor een (geoliede parketvloer. Door de zandkorrels kunnen er krassen ontstaan in de beschermende toplaag, vooral wanneer het zand te lang blijft liggen. Om dit te voorkomen is het van belang om regelmatig te stofzuigen met een zachte opzetborstel. Het zand dat is binnengekomen heeft hierdoor geen kans om de vloer te beschadigen en daarnaast zorgt het opzetstuk niet voor krassen op de vloer.

Onze tip: maak gebruik van een schoonloopmat!

Bij een visgraat parket met vellingzijden is er door het patroon van de vloer meer kans dat er zand achter blijft in de groeven. Schoonmaken is daarom nóg belangrijker! Wij raden je aan om de vloer met het patroon mee te zuigen. Dan weet je zeker dat het zand weg en is er dus niet in de groeven achter blijft wat schade kan veroorzaken aan je mooie houten vloer.

Kun je een parketvloer dweilen zonder de vloer te beschadigen?

Door het gebruik van de juiste combinatie aan schoonmaakmiddelen en de juiste hoeveelheid water kun je de houten visgraat vloer dweilen zonder deze te beschadigen. Te veel vocht is erg slecht voor een parket vloer, zorg er daarom altijd voor dat er geen plasvorming ontstaat. Vooral bij een visgraat vloer is dit extra belangrijk vanwege de groeven. Laat de vloer drogen en maak eventuele vochtige plekken droog met een doek.

Gebruik bij een visgraat vloer geen allesreiniger of schoonmaakmiddelen die hier op lijken. Deze producten tasten de afwerklaag en soms zelfs het hout zelf aan waardoor de vloer beschadigd. Je houdt vaak een vlekkerige vloer er aan over die in sommige gevallen niet meer te herstellen valt. Het beste is om natuurzeep te gebruiken of een reinigingsmiddels wat speciaal ontwikkeld is voor de betreffende parket vloer.

interiorqueen woonblog groningen onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer

Hoe onderhoud ik mijn houten visgraat vloer?

Een houten visgraat parketvloer heeft regelmatig onderhoudsolie nodig. Het advies luidt om dit minimaal één keer per jaar aan te brengen. Wanneer je langdurig wilt genieten van je houten vloer is het van belang om gebruik te maken van deze onderhoudsolie. Het beschermt je mooie vloer tegen (blijvende) beschadigingen en vlekken. Wanneer je in het bezit bent van huisdieren, een gezin hebt of op een andere manier veelvuldig gebruikt maakt van de vloer, raden we je aan om de vloer vaker dan eens per jaar te behandelen.

Dit adviseren we minimaal één keer per jaar aan te brengen. Het gebruiken van een onderhoudsolie is essentieel om langdurig te genieten van uw houten vloer. Het beschermt de vloer tegen vlekken en (blijvende) beschadigingen. Heeft u een gezin, huisdieren of wordt er op een andere manier veel gebruik gemaakt van de vloer? Dan raden we aan om de vloer vaker te behandelen met onderhoudsolie.

Het onderhouden en reinigen van een houten visgraat vloer hoeft dus niet heel erg moeilijk te zijn, zolang je de basis maar volgt. Veel plezier van je nieuwe vloer!

You may also like

13 comments

lodi 08/07/2020 - 08:52

Goede tips geef je hier! Ik vind een houten vloer heel mooi en dat onderhouden, dan is gewoon zo, dat doe ik met mijn vloer ook. Hier komen ze veel met zand binnen, dus ik maak me wat schoon.

Reply
racheltjuh 08/07/2020 - 09:01

handige tips!! wij hebben altijd laminaat gehad en dat deed ik met een stoomreiniger, nu hebben wij hooglans tegels en die doen we ook met de stoomreiniger

Reply
Merel | De Mamagids 09/07/2020 - 19:22

Vind zo’n visgraatvloer echt heel tof, staat chic en geeft net wat extra’s! Wist niet dat het wat extra onderhoud vergde, maar dat klinkt eigenlijk allemaal heel logisch.

Reply
Marushi 09/07/2020 - 20:21

Ik vind een visgraat vloer echt prachtig! Maar wij hebben twee katten waarvan er een een blaasprobleem heeft, en dus vaak een plasje doet. Daarom hebben wij gekozen voor pvc.

Reply
kiki 11/07/2020 - 10:22

de visgraat is helemaal in, alleen moet ik heel eerlijk bekennen dat ik het niet zou nemen. wel enorm handige tips!

Reply
Sherry Masters 14/07/2020 - 00:02

Hele goede tips. Ik wist niet eens dat dit zo gedaan kon worden. Informatief artikel.

Reply
Sherry Masters 14/07/2020 - 00:03

Wat een goede tips. Heel informatief artikel heb je geschreven.

Reply
Shenur 14/07/2020 - 00:05

at een goede tips. Heel informatief artikel heb je geschreven.

Reply
lindaschrijfthetop 19/07/2020 - 20:51

Wij hebben verleden jaar onze houten vloer schoon gemaakt, maar het is een hele klus.

Reply
hippiemeisje: een persoonlijke blog 21/07/2020 - 10:17

Zijn wel goede tips. Ik vind een houten vloer ook mooi, maar het lijkt me steeds opnieuw zo moeilijk in onderhoud.

Reply
Nicole Orriëns 21/07/2020 - 16:04

Als je eenmaal zo’n mooie vloer hebt, dan wil je hem inderdaad ook wel goed houden! Dankjewel voor de handige tips.

Reply
Gea 25/07/2020 - 19:44

Goede tips! Wij hebben zelf laminaat dat scheelt enorm maat ook hierop zie je snel krassen etc

Reply
Life by - Mandy Eggens 27/07/2020 - 10:27

Wat een goede tips! Ik vind zo’n vloer echt heel mooi

Reply

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: