Home Styling & Shopping Project vloer : Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloer

Project vloer : Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloer

by InteriorQueen

Een nieuwe vloer uitkiezen? Een houten vloer maakt elk interieur warm en stijlvol. Het geeft ruimte instant een sfeervolle uitstraling. Er zijn heel veel mogelijkheden wanneer je een houten vloer legt. Zo hoef je de planken niet perse recht naast elkaar te leggen, maar zijn er verschillende legpatronen. De visgraat en Hongaarse punt zijn hier twee mooie voorbeelden van. Deze worden vaak door elkaar gehaald. Wat is nou precies het verschil tussen de Hongaarse punt en het visgraat patroon? 

Visgraat vloeren

Dit legpatroon is weer helemaal trendy en zie je momenteel heel veel terugkomen in zowel winkels als huizen. Bij dit legpatroon worden de planken loodrecht op elkaar gelegd. De linkse en rechtse delen worden onder een hoek van 90 graden gelegd. Daarnaast ligt aan de bovenzijde de kopse kant haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Hierdoor ontstaat er een visgraatpatroon. Dit klassieke patroon werd vroeger veel gebruikt in herenhuizen en geeft de ruimte een luxe uitstraling.

pinterest woonblog interiorqueen.nlProject vloer : Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloeren

Hongaarse punt vloeren

Dit patroon is iets minder bekend dan het visgraatpatroon. De Hongaarse punt lijkt erg op het visgraatpatroon, maar is net even anders. Bij dit legpatroon worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden geplaatst, waardoor er een soort punt ontstaat, ook wel de ‘sergeantstreep’ genoemd.

woonblog interiorqueen.nlProject vloer : Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloeren

links: visgraat rechts: Hongaarse punt (sergeant strepen)

Hét verschil tussen Hongaarse punt vloeren en Visgraat vloeren

Het verschil tussen de twee vloeren is dus klein, maar wel zichtbaar! Het verschil zit hem in de belijning en de groeven. onderstaande afbeelding zie je links het visgraatmotief en rechts de Hongaarse punt. De uitstraling van een Hongaarse punt is daardoor wat rustiger te noemen dan die van een visgraatvloer. Ook oogt de vloer wat fijner, door het gebruik van kleinere plankjes, bij de Hongaarse punt.

pinterest woonblog interiorqueen.nlProject vloer : Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat vloeren

Het grootste verschil tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer zit hem dus in het legmotief. Bij de Hongaarse punt liggen de delen onder een hoek van 60 of 45 graden, en sluiten aan de bovenzijde aan. Hierdoor vormen ze gezamenlijk een punt, waarmee een zogenaamde ‘sergeantstreep’ ontstaat zoals hierboven vermeldt.

Niet te veel gedoe? Tegenwoordig kun je ook visgraat en hongaarse punt pvc vloeren kopen. Net zo warm als hout, alleen een stuk makkelijker schoon te houden en ook prachtig om een strak interieur mee te creëren. Het fijne aan een pvc vloer is dat hier ook prima een vloerverwarming onder gecreëerd kan worden. Een fijne en duurzame oplossing of voor veel wooncomfort.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: