Home buitenkijken Een geveltuin voor meer groen!

Een geveltuin voor meer groen!

by InteriorQueen

Niet ieder huis is gezegend met een ruime voortuin waar je van alles mee kunt doen. In de drukke steden in de randstad zien we vaak huizen zonder voortuin. Ook zie je deze gevels vaak in straatjes nabij of rondom een centrum van een stad. Soms staan er enkele tuinbanken. Vaak is er toch een oplossing om meer groen te creëren bij de voorkant van je huis. De geveltuin is ontstaan!

Een geveltuin om het straatbeeld te verbeteren.

Meer groen in de straat betekent automatisch dat het hele straatbeeld er anders uit komt te zien. Naast dat het er qua uiterlijk aantrekkelijker uitziet, heeft een geveltuin nog meer voordelen. Zo zorgt een geveltuin voor een koeler huis. Dat is weer mooi meegenomen in de zomermaanden. Daarmee voorkomt het automatisch ook de hittestress in de stad, lees onze slaaptips om zwoele zomernachten te overleven . (Regen)water kan beter weglopen en het trekt meer vogels, vlinders en andere dieren aan.

Een grote loungeset kun je er natuurlijk niet kwijt, maar er is toch een boel mogelijk in de geveltuin. Voordat je begint is het belangrijk om bij de gemeente op te vragen hoeveel centimeter, helaas gaat het niet om meters, je mag gebruiken voor je tuin. Meestal gaat het om zo’n 30-40cm. Dit is 1.5 of 2 stoeptegels. In sommige gemeenten is het zelfs zo dat je subsidie kunt krijgen voor het aanleggen van je geveltuin. Altijd goed om even te checken!

Het aanleggen van een geveltuin

Begin bij de aanleg met het voeden van de aarde. Kies voor bemeste tuinaarde en zorg dat je hier regelmatig een gietertje water overheen gooit. Qua invulling is er veel mogelijk. Staat je tuin in de zon of schaduw? Het is belangrijk rekening te houden met de stand van de zon in combinatie met de beplanting die je gebruikt.

Bij geveltuinen wordt er vaak gekozen voor smalle planten, zodat deze niet te breed worden in het kleine stukje dat je hebt. De hoogte in is natuurlijk nog beter! Een boompje of klimplant doet het daarom goed. Of laat je muur mooi groen begroeien. Zorg wel voor ondersteuning met een rek aan je huis waar de klimplant tegenaan kan groeien. Voor het lokken van vogeltjes naar de geveltuin, plaats je een vogelhuisje. Dit staat meteen supergezellig!

Een geveltuin voor meer groen!

Het kiezen van een omlijsting.

De omlijsting van je geveltuin is vrij te kiezen. Wel is het mooi, dat wanneer meer buren een geveltuin hebben, je gezamenlijk afspreekt om voor dezelfde rand te gaan. Dit geeft meer eenheid en houdt het straatbeeld rustig. Je kan dit doen van hout, of steen. Of kies voor een echte groene afscheiding en ga voor een smalle haag. Maar ook de uitgehaalde trottoirstenen of dakpannen doen hun werk. Vul je tuin met groene bloeiers of ga voor een mini moes- of kruidentuin. Een win-win met extra groen!

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: