Home binnenkijken Wat je niet wist over deurmatten

Wat je niet wist over deurmatten

by InteriorQueen

Je kent het wel, aankopen waarvan je eerst allerlei varianten of typen vergelijkt voordat je een keuze maakt. Het tegenovergestelde geldt voor aankopen die zo dagelijks of praktisch zijn dat je er eigenlijk niet eens bij na hoeft te denken. Je zou zeggen dat de aanschaf van een deurmat bij de laatste categorie hoort, het ding wordt tenslotte vies en dient niet echt als sierstuk in je interieur. En doen ze niet allemaal hetzelfde? Toch zijn er een paar eigenschappen van deurmatten die de overweging waard zijn.

Houd rekening met weekmakers

Heb je een PVC-vloer of PU-gietvloer? Dan is het bij de aanschaf van een deurmat goed om rekening te houden met weekmakers. Weekmakers zijn stoffen zoals ftalaat, die zorgen dat het kunststof soepel blijft. Het wordt gebruikt in kunststof vloeren, en normaal gesproken dus ook in de rug van deurmatten.

En als je zo’n deurmat op een PVC-vloer of PU-gietvloer legt, kunnen de twee weekmakers die zo met elkaar in contact komen, een chemische reactie teweegbrengen. Dit kan ervoor zorgen dat je vloer verkleurt, en dat wil je natuurlijk niet! Weekmakervrije deurmatten kun je veilig op kunststof vloeren gebruiken, dus het is de moeite waard hiernaar te kijken. Een bijkomend voordeel is dat je weekmakervrije matten in de wasmachine kunt wassen.

Het verschil tussen droogloopmatten en schoonloopmatten

Droogloopmatten en schoonloopmatten? Een deurmat is toch gewoon een deurmat? Ja, beide fungeren als mat om je voeten op te vegen die zorgt dat je minder vuil mee naar binnen neemt. Toch is er een klein verschil en je keuze is helemaal afhankelijk van hoe de deurmat gebruikt wordt.

Zo heeft een droogloopmat zachtere vezels die vocht snel opnemen, en de schoonloopmat hardere vezels die zorgen dat je schoenen schoner worden. Nu is het niet zo dat het een het ander uitsluit, maar één van de twee functies is dominant. Mocht je niet kunnen kiezen, het meest ideaal is een combinatie: buiten een schoonloopmat voor het ergste vuil, de deurmat binnen neemt vervolgens het vocht goed op.

Niet uitkloppen

Als je eenmaal je deurmat gekocht hebt, wil je natuurlijk dat-ie zo lang mogelijk meegaat. Goed schoonhouden helpt hierbij. Het lijkt voor de hand liggend om grover, droog vuil uit de mat te kloppen. Zo gedaan, tenslotte. Toch is het niet zo handig; met het uitkloppen kun je de rubberen rug van de mat beschadigen, die zo al snel kan scheuren en loslaten. Liever even stofzuigen dus.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: