Home Wooninspiratie Tuinfeest organiseren : 7 tips voor een geslaagd tuinfeest

Tuinfeest organiseren : 7 tips voor een geslaagd tuinfeest

by InteriorQueen

Whooooohoooo, de zomer is in aantocht dus we kunnen weer optimaal van onze tuin genieten. Het weer tijd voor een lekkere BBQ, maar ook de tuinfeesten mogen niet ontbreken. Wil jij graag een tuinfeest organiseren maar weet je niet helemaal hoe en wat je nodig hebt? Ik heb de 7 belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd tuinfeest voor je op een rij gezet. 

Een geslaagd tuinfeest organiseren met 7 handige tips

Ik ben zelf in de zomer jarig en vind het dan heerlijk om dit ontspannen in de tuin te vieren. Een verjaardags tuinfeest organiseren heb ik dus al een paar keer gedaan, zelfs met enige thema’s (ik hou d’r van) en daarom wil je graag op weg helpen met de tips die ik gaandeweg heb verzameld uit eigen ervaringen.

Tuinfeest organiseren : 7 tips voor een geslaagd tuinfeest interiorqueen.nl

1. Locatie

Je eigen tuin is goedkoop, dicht bij huis, je kunt alles zelf bepalen en daarom is de tuin dan ook bij uitstek The Place To Be voor een fijne feestlocatie. Enige minpunt is dat je rekening moet houden met de buren, maar misschien heb je toffe buren en kun je ze gewoon uitnodigen. Ook weer opgelost.

2. Inrichting en versiering

Ga niet te veel shoppen voor dat ene tuinfeestje, maar kijk naar leuke items waar je het hele jaar van kunt genieten in de tuin. Omdat de kans op regen hier in de lage landen nogal groot is, is een partytent zeker geen overbodige luxe. En kijken even goed naar tuinmeubels. Wellicht is het verstandig om een set te huren of te lenen.

3. Hapjes

Geen tuinfeest zonder BBQ! Bij een geslaagd tuinfeest hoort natuurlijk een kamado bbq met heerlijk smoked vlees erop. Ik vond het altijd ontzettend lastig om te bepalen voor hoeveel mensen ik vlees en/of vis moest kopen. En dan heb je ook nog de vegetariërs.

Slagers hanteren meestal zo’n 300 a 400 gram vlees per persoon. Wanneer je kiest voor vlees en vis kan ik je aanraden om 2/3 vlees te nemen en 1/3 vis. Kijk daarnaast nog even naar je gastenlijst. Hoe meer mannen op je tuinfeest, hoe meer vlees je nodig hebt. Hoe langer het tuinfeest duurt (en hoe meer er gedronken wordt), hoe meer eten er moet komen.

Wil je een tuinfeest organiseren waar voedsel niet perse centraal staat? Laat het tuinfeest dan na 20.00 uur beginnen, mensen verwachten dan vaak minder eten. Kies naast het kopen van vlees ook voor ongeveer 150 gram salade per persoon.

Sauzen die het goed doen op een tuinfeest: (koop niet te veel, want anders blijf je ermee zitten)

  • barbecuesaus
  • satesaus
  • knoflooksaus
  • whiskey-cocktailsaus

Verder is het belangrijk om voldoende brood te hebben en sla een voorraadje chips, kaas, worst en zoutjes in. Ideaal wanneer je toch per ongeluk te weinig vlees hebt gekocht. De Kamado BBQ is een echte blikvanger en is te vinden op Kamado Express

Tuinfeest organiseren : 7 tips voor een geslaagd tuinfeest interiorqueen.nl

4. Een geslaagd tuinfeest vraagt om drankjes

Hier geldt een beetje hetzelfde verhaal als bij het vlees. Zijn je gasten echte borrel mensen of moeten ze nog rijden? Misschien moeten ze morgen weer werken. Andere vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het organiseren van een tuinfeest zijn;

  • hoelang gaat het tuinfeest duren?
  • Zijn er kinderen bij?
  • Wat is de buiten temperatuur?

Qua formule: mensen drinken ongeveer 2 drankjes per uur. Je weet nooit wat en hoeveel er gedronken gaat worden vooraf. Maar wanneer je een goed tuinfeest organiseren wilt, raad ik je aan om rijkelijk in te kopen. Koop liever te veel dan te weinig en biedt variatie aan. Drank gaat niet zo snel over datum en vaak zijn er ook wel deals te sluiten met de slijterij. Wat dan dicht blijft kan weer terug.

Mannen drinken over het algemeen gewoon bier en qua wijnen zit je met een droge witte en een robuuste rode altijd wel goed. Je kunt natuurlijk ook voor iets speciaals gaan en cocktails serveren. Kies bijvoorbeeld voor een mojito, lekker makkelijk en wordt door zowel mannen als vrouwen altijd wel als verfrissend ervaren.

Belangrijk: Houdt de drankjes lekker koud, niets viezer dan lauw bier of lauwe witte wijn. Je kunt dit bijvoorbeeld in (ijs-)water emmers zetten, een grote teil of de leuke wijnkoeler die je nu bij Albert Heijn kunt sparen.

5. Muziek

Muziek mag absoluut niet ontbreken op een geslaagd tuinfeest. Mijn tip: Spotify en een bluetooth speaker. Youtube met haar playlisten is eventueel ook een goed alternatief. Houdt wel rekening met de buren en zet de muziek niet te hard, überhaupt wel handig anders kun je niet prettig met elkaar praten.

Tuinfeest organiseren : 7 tips voor een geslaagd tuinfeest interiorqueen.nl

6. Verlichting

Als de zon eenmaal onder is begint het tuinfeest pas echt los te barsten. Sfeervolle tuinverlichting maakt de tuin gezellig en voorkomt vervelende struikelpartijen.

7. Tuinfeest organiseren met Activiteiten

Wanneer er kinderen op het tuinfeest komen is het wellicht een fijn idee om spelletjes te organiseren. Creëer een hoek met een ruimte waar ze kunnen knutselen en kleuren, stoepkrijten of bord spellen kunnen. Misschien wil je een actief tuinfeest organiseren voor je gasten en hou je van kaartspellen, een quiz of gewoon een voetbaltafel. Darten doet het ook wel goed, maar pas op met de pijltjes.

Vind jij een tuinfeest organiseren ook zo leuk om te doen? Ik hoop in elk geval dat ik je een paar handige handvaten heb kunnen geven zodat ook jij een geslaagd tuinfeest kunt organiseren. Stuur je me een save the date kaartje?

 

You may also like

1 comment

Marie de Jonge 25/04/2019 - 16:38

Wat fijn om hier tips te vinden voor een tuinfeest. Ik heb laatst al een grote partytent gekocht, maar zou deze graag ook leuk willen inrichten. Goed idee om verschillende soorten lampjes te gebruiken. Ik ga meteen kijken of ik thuis nog wat artikelen kan vinden!

Reply

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: