Je koelkast organiseren tijdens de feestdagen een hel? Hier barst barst de koelkast altijd bijna uit zijn voegen van alle boodschappen. Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je de koelkast zo in kunt delen dat alles erin past én goed blijft!
Je koelkast organiseren begint met uitmesten
Het beste moment om je koelkast (en ook vrieer) eens flink uit te mesten is vlak voor je de kerstboodschappen gaat doen. Of laat bezorgen, hulde aan de bezorgservice van Appie! Kom je spullen tegen die nog prima eetbaar zijn, maar waarvan je weet dat je niet gaat gebruiken? Zet ze op een weggeefhoekje op Facebook, wedden dat je er iemand anders wel een plezier mee kunt doen?!
Boven of onder in de koelkast
Wist je dat je met de juiste indeling bepaalde etenswaren al snel een paar dafen langer of zelfs weken kunt bewaren? De bovenste plank is het minst koud, perfect voor het bewaren van kaas. Kaas droogt namelijk uit als je deze te kooud legt. Zet hier verder ook de minst bederfelijke spullen neer zoals; jam, augurken, mayonaise etc. Let op! Bij koelkast waar een vriesvak bovenin zit geld deze regel natuurlijk niet. Dan is de bovenste plank juist het koudst (normaal gesproken is dit de onderste plank). Deze plank is geschikt voor rauw vlees, vis en gevogelte, of voor het ontdooien van bevroren of kliekjes. op de middelste plank kun je gebak, vleeswaren en zuivelproducten bewaren.
De temperatuur van de deur kan nogal schommelen. Bewaar hier ppotjes zoals sambal, sauzen, dressings, eieren, medicatie en natuurlijk frisdrank. De groentelade is nooit zo koud omdat de glasplaat de kou van erboven tegenhoudt. Daar bewaar je dus je groentes en fruit, verassend he?!
Stapelen maar
je kunt maximaal gebruiken van de ruimte in je koelkast door pakjes en zakjes zoveel mogelijk te stapelen. Kijk bijvoorbeeld naar de 365+ voorraaddozen van IKEA. Deze hebben een los rooster op de bodem waar vocht en condens zich onder kan verzamelen zodat het voedsel langer fris blijft. verpak vis en stinkkazen altijd in een luchtdichte en afsluitbare doos. De geuren kunnen anders overslaan op de zuivelproducten zoals melk.
Belangrijk: zet overal een datum op, want kunt wel weten wanneer je iets in de koelkast hebt gedumpt, de rest van de familie moet er maar naar raden. Verse groentes moeten kunnen ademen, dus nooit in dichte plastic bewaren.
Keep it cool
Hoe voller je koelkast, hoe meer tijd het kost om alles op de juiste temperatuur te krijgen, maar ook te houden. Draai daarom na het inladen de temperatuurknop tijdelijk een tandje hoger. Tussen de 4 en 7 graden wordt de groei van schimmels en bacteriën het beste geremd. 4 graden is het meest ideale
Frisse vis
Bewaar vis op de koudste plank, maar niet langer dan één, hooguit twee dagen. Staan er met Kerst oesters op het menu? Je kunt ze in een open doosje, bedekt met een vochtige theedoek, twee dagen bewaren. Mosselen kun je kwijt op de koudste plank en 4 tot 6 dagen bewaren. Na het koken zijn mosselen nog 3 dagen houdbaar.
Help?! mijn koelkast ruikt naar zweetvoeten
Ruikt je koelkast naar stinkvoeten? Maak hem dan schoon met heet water met een schep soda erdoorheen. Zet daarna een bakje bakpoeder of koffiedik in de koelkast. Dat absorbeert geurtjes en is niet schadelijk voor de rest van je boodschappen.
Verboden voor de koelkast
Er zijn genoeg levensmiddelen die je niet mag bewaren in de koelkast:
- Bananen
- tomaten
- zoete aardappels
- courgette
- aubergine
- paprika en komkommer
Bewaar deze groentes het beste op een donkere en koele plaats. Net als Exotische fruitsoorten zoals mango, ananas, papaja, guave, en meloen mogen niet in de koelkast. Granaatappel, kaki, litchi en okra juist weer wel in de koelkast bewaren. Eieren mogen in de koelkast bewaard worden, maar hoeft niet.
Koelkast organiseren: Alles op een dienblad
Als je boodschappen logisch gegroepeerd (jam, kaas, boter) bij elkaar zet op een rechthoekig dienblad, kun je in é´n zwiep alle spullen voor het ontbijt op tafel zetten. Daarbij blijft je koelkast ook langer schoon. Het dienblad kun je weer naar voren trekken waardoor je meer zicht hebt op wat er achterin de koelkast staat.
Is dit nog wel fris?
Op voorverpakte boodschappen staat een datum waar je je aan vast kunt houden, maar bij verse producten moet je het maar net weten. Een dag kan vaak al heel veel verschil maken als het gaat om bacterie- en schimmelgroei. Op www.voedingscentrum.nl kun je een uitgebreide bewaarwijzer downloaden.
Hoe koud is ie echt?
Wil je er zeker van zijn dat je koelkast de juiste temperatuur heeft? Dit kun je testen door een thermometer in een bakje water in de koelkast neer te zetten. Na ongeveer 24 uur geeft hij de temperatuur aan. Om een exact beeld te kunnen krijgen, moet je wel verschillende plaatsen in de koelkast meten. Achterin is het namelijk vaak kouder dan voorin. En ook onderin de koelkast is het vaak een paar graden kouden dan bijvoorbeeld bovenin.
En als je dit klusje dan toch hebt geklaard, maak dan ook je huis winterklaar en geniet van het heerlijke choco recept.
Afbeelding koelkast via shutterstock