Home Wooninspiratie Badkamerventilator : zo kies je het juiste afzuigsysteem

Badkamerventilator : zo kies je het juiste afzuigsysteem

by InteriorQueen

Douchen, baden en lekker stomen. Een badkamer produceert heel wat waterdamp. Wanneer een badkamer onvoldoende geventileerd wordt, zal deze vochtige lucht condenseren tegen douchewanden, tegels en plafonds. Hierdoor kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid. Met de hulp van goede afzuiging is dit gelukkig makkelijk te voorkomen. Maar hoe kies je het juiste afzuigsysteem? Interiorqueen to the rescue.

Badkamerventilator

Een badkamerventilator is de meest eenvoudige manier om een badkamer goed te verluchten. Ze zijn makkelijk te plaatsen en voor iedere badkamer is er wel een geschikte ventilator vinden. Om de afzuiging in de badkamer perfect af te stemmen op de vochtproductie moet je bij de aankoop van een badkamerventilator rekening houden met zaken zoals: de capaciteit van de ventilator, het type ventilator, bedieningswijze en de diameter van de ventilatiekanalen.

Opbouw of inbouwventilator voor afzuiging in de badkamer

Opbouwventilatoren zijn het meest populair. Dit komt omdat opbouwventilatoren over het algemeen niet duur zijn en daarnaast zijn ze gemakkelijk te installeren aan de wand of in het plafond. Het enige nadeel is dat sommige ventilatoren nogal wat herrie produceren.

Bij online ventilatoren (ook wel inline ventilatoren genoemd) heb je hier meestal minder last van. Inline ventilatoren monteer je in het luchtkanaal zelf of tussen twee luchtbuizen in. Het voordeel hiervan is dat ze niet zichtbaar zijn en hun werk een stuk stiller doen. De installatie van een Inbouw badkamerventilator is alleen wat lastiger dan bij het installeren van een opbouwventilator.

Inbouw ventilatoren: een Buisventilator of kanaalventilator plaatsen?

Er zijn twee soorten inbouw ventilatoren te verkrijgen: de buisventilator en de kanaalventilator. Een buisventilator monteer je in zijn geheel in een luchtafvoerkanaal. Een kanaalventilator wordt tussen twee luchtbuizen in geplaatst. Het makkelijkst te monteren is een buisventilator,  maar deze ventilator heeft ook de minste capaciteit. Hij is voornamelijk geschikt voor het ventileren van wc’s en voor korte afvoerkanalen in de muur (diameter 100mm).

Kanaalventilatoren kunnen een veel grotere capaciteit verdragen en zijn daarnaast ook meer geschikt voor langere afvoerkanalen. Zolang je maar toegang hebt tot het luchtkanaal kun je ze overal monteren: op zolder, in een verlaagd plafond. Je kunt het zo gek niet verzinnen en het kan.

Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikel te bewaren op Pinterest.

badkamerventilator

Axiaal of centrifugaal ventilator kopen?

Zowel inbouw- als opbouwventilatoren kunnen axiaal of centrifugaal uitgevoerd zijn. Abracadabra? Snap ik. Leg ik je uit: Axiaal ventilatoren herken je aan de relatief platte opbouw van het ventilatorblad. Even heel simpel: denk aan een vliegtuigpropeller.

Bij een centrifugaal blad ziet het blad er heel anders uit en is hij veel dikker qua opbouw. Je kunt deze het beste vergelijken met de tredmolen in een hamsterkooi. Centrifugale ventilatie kan meer druk opbouwen maar is qua look minder mooi aangezien de ventilator groter is. Dit type afzuigventilator is vooral geschikt voor grotere ruimtes.

Voor kleine badkamers is de axiaal afzuiging ideaal. Dit type ventilator is heel slank en past naadloos in elk type badkamer.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer