Home Styling & Shopping Spiegelkast of spiegelpaneel. Wat kies jij in de badkamer?

Spiegelkast of spiegelpaneel. Wat kies jij in de badkamer?

by InteriorQueen

Een spiegel speelt in de badkamer een belangrijke rol. Een badkamerspiegel wordt niet alleen gebruikt voor functionele doeleinden zoals scheren of tandenpoetsen, maar ook voor decoratieve doeleinden. Een spiegel laat de ruimte namelijk lichter en ruimer lijken. Het is daarom belangrijk dat je een passend model kiest. Interiorqueen geeft advies!

Spiegelkast of spiegelpaneel?

De eerste keuze om over na te denken is het type spiegel. Kies je voor een spiegelkast of een spiegelpaneel in de badkamer. Van beide mogelijkheden zet ik de voordelen voor je op een rij. Tip van Interiorqueen: kies in een kleine badkamer voor een spiegelkast. Je profiteert dan van extra veel opbergruimte terwijl je niet hoeft in te leveren op loopruimte.

Voordelen van een spiegelkast

Praktisch
Wat ik erg praktisch vind aan een spiegelkast is dat ik de achterkant van mijn haar kan bekijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor een spiegelkast waar een stopcontact is ingebouwd. Handig met föhnen, scheren of je tandenborstel opladen!

Extra opbergruimte
Een spiegelkast is daarnaast heel erg praktisch vanwege de opbergruimte die geen loopruimte in beslag neemt. Perfect voor al je toiletartikelen. Zo heb je je tandenborstel en cremes binnen handbereik.

badkamer spiegelkast TIPS VOOR EEN SLIMME BADKAMER INDELING VOOR LASTIGE RUIMTES

Voordelen van een spiegelpaneel?

Voordelig
Over het algemeen hebben spiegelpanelen een lager prijskaartje dan een spiegelkast. Ideaal wanneer je maar een klein budget hebt om te besteden.

Luxe uitstraling
Een spiegelkast is wat kolossaler en een spiegelpaneel is plat. Daarom heeft een spiegelpaneel vaak een luxere uitstraling dan een spiegelkast.

wastafel met spiegel paneel kalkaanslag voorkomen interiorqueen.nl cassandra pater

Kies een spiegel(kast) die in jouw badkamer past

Heb je gekozen tussen een spiegelkast en een spiegelpaneel? Dan gaan we door naar stap 2: het uitzoeken van een passend model. Ook in dit geval zat Interiorqueen de belangrijkste aspecten van zowel een spiegelpaneel als een spiegelkast voor je op een rij:

Spiegelkast

Welke kleur?
Spiegelkasten zijn leverbaar in verschillende kleuren. Tip van Interiorqueen: kies de kleur die past bij je badmeubel om van je badkamer één geheel te maken.

1, 2 of 3 deuren?
Het aantal deuren is afhankelijk van de breedte van je badkamermeubel en de hoeveelheid opbergruimte die je wilt creëren. Een smalle spiegelkast heeft maar één deur terwijl een brede spiegelkast vaak voorzien is van meerdere deuren.

Welk formaat?
De standaardhoogte van een spiegelkast is 60 à 70 cm. Ik raad verder aan om te kiezen voor een spiegelkast met dezelfde breedte als het badkamer meubel. Houdt bij het monteren rekening met de lengte van de bewoners zodat de spiegelkast op de juiste hoogte hangt.

Met of zonder stopcontact?
Voor het opladen van je elektrische tandenborstel, je scheerapparaat of het föhnen van je haar is een stopcontact erg handig.

Met of zonder soft-close?
Ben jij soms wat lomp? Kies dan voor een spiegelkast met softclose. Het voordeel is dat deze geruisloos sluiten dat je de kast niet kan beschadigen wanneer je deze per ongeluk te hard dichtgooit.

spiegelpaneel

Spiegelpaneel

Welk formaat?
Net als bij de spiegelkast raad ik hier ook aan om te kiezen voor een spiegelpaneel met dezelfde breedte als je badkamermeubel.

Met of zonder frame?
In een moderne, strakke badkamer past een spiegel zonder frame heel mooi. Binnen een industriële badkamer kun je kiezen voor een badkamerspiegel met metalen frame en heb je een landelijke badkamer? Dan is een houten frame heel erg geschikt.

Eén brede spiegel of twee smalle spiegels?
Vaak wordt er voor één brede spiegel gekozen. Wil je echter een unieke badkamer en heb je ook twee wastafels? Kies dan voor twee smalle spiegels naast elkaar.

Rond, rechthoekig of ovaal?
Voor een speels en gezellig effect Kies dan voor een ronde of ovale badkamerspiegel. Heb je de voorkeur voor strakke vormen dan is een vierkante of rechthoekige badkamerspiegel jouw ding.

spiegel met verlichting badkamer

Extra opties

Als laatste is het slim om na te denken over verlichting en verwarming. Deze twee aspecten bieden extra gemak in de badkamer.

Verlichting

Een badkamerspiegel met verlichting is niet alleen heel erg functioneel, maar ook mooi. Sommige spiegels met verlichting zijn standaard voorzien van een lichtschakelaar waarmee je de verlichting kan bedienen. Super handig! Spiegels met verlichting, maar zonder schakelaar sluit direct aan op bijvoorbeeld de hoofdschakelaar. Qua verlichting zijn er diverse soorten:

Geïntegreerde verlichting

Geïntegreerde verlichting zit vaak in de bovenkast, zijkanten en.of onderkant van een spiegel(kast).  Het licht komt hierdoor uit de spiegel en heb je geen last van schaduwen.

Opbouwverlichting

Je kunt een spiegelkast voorzien van verlichting die van boven af komt. De verlichting wordt dan op de spiegelkast gebouwd en noemen we opbouwverlichting. Dit is de meest voordelige keuze.

LED strips rondom een spiegel(kast)

Ga jij liever voor sfeervol? Dan is LED-verlichting prachtig. Met LED strips achter de spiegel creëer je een gezellige en sfeervolle badkamer.

Een spiegel met verwarming

Het komt heel vaak voor dat een spiegel helemaal beslagen is na een heerlijk heet bad of hete douche sessie. Wanneer je dit vervelend vind raad ik je aan om voor een spiegel met verwarming te kiezen. Deze anti-condens spiegels worden verwarmd en beslaan daardoor niet meer.

Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikel te bewaren op Pinterest

badkamer met zwarte accenten

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: