Home Wooninspiratie 6 x goed ventileren voor schone lucht in huis

6 x goed ventileren voor schone lucht in huis

by InteriorQueen

Het goed ventileren van je huis is noodzakelijk om er een comfortabele woonruimte van te kunnen maken. Met deze tips zorg je voor schone lucht in huis.

Waarom is ventileren belangrijk?

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Om schone lucht in je woning te krijgen is ventilatie nodig: het aanvoeren van verse lucht en afvoeren van vervuilde lucht en vocht. In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier: verse lucht stroomt je huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.

Maar veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Omdat zij denken dat dit energiezuiniger is. Op zich is dat erg slim, maar dat is het wel noodzakelijke dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. De lucht in huis wordt anders snel erg ongezond.

In een woning wordt dagelijks namelijk ontzettend veel vocht geproduceerd door bewoners, planten en ook huisdieren. Denk hierbij ook meteen aan kooklucht, rook en huisstofmijt. Grote boosdoeners van luchtvervuiling in huis. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, is goede ventilatie onmisbaar! De vervuilde binnenlucht blijft anders in uw woning hangen, waardoor je last kunt krijgen van verschillende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, en duizeligheid.

interiorqueen cassandra pater 6x ventileren voor een schoner woon klimaat

Tips om goed te ventileren

  1. Laat ventilatieroosters altijd open: dit is belangrijk voor de aan- en afvoer van lucht. Zet klepraampjes altijd op een kier wanneer je thuis bent.
  2. Maak alle roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een stofzuiger of borstel. In sommige gevallen kun je de kap eraf halen. Deze kappen kun je schoonmaken met een sopje. Deze schoonmaak doen wij zelf elk kwartaal.
  3. Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken. Gebruik een inbouwventilator zoals een 12 volt ventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
  4. Zorg dat de lucht in huis kan doorstromen. Onder de deuren in huis moet minstens 1,5 cmruimte zitten. Maak te lange deuren iets korter of zet er een rooster in.
  5. Kijk meteen hoe je de ventilatie kunt verbeteren wanneer je het huis gaat isoleren of verbouwen. Laat je bijvoorbeeld je de ramen of kozijnen vervangen? Kijk dan bijvoorbeeld naar winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in de woonkamer.
  6. Wil je graag meten hoe gezond de lucht in jouw huis is? Koop of leen een CO2 meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. Voor de badkamer kies je voor een vochtmeter.

 

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: