Home Styling & ShoppingDoe-het-zelf 5 x kalkaanslag voorkomen op glazen douchewanden

5 x kalkaanslag voorkomen op glazen douchewanden

by InteriorQueen

Irritatiefactor ten top: heb je net je douche een flinke poetsbeurt gegeven, heb je na een paar douchebeurten alwéér kalkaanslag op je mooie douchewand… Kun je het hele riedeltje weer opnieuw doen.  Help ik je bij: Glazen douchewanden houd je het beste kalkvrij en glazend schoon met deze simpele tips: 

5 x kalkaanslag voorkomen op glazen douchewanden interiorqueen.nl cassandra pater

Droog je douchewand naar iedere beurt

De basis van een schone douchewand is vrij simpel: droog de douche na elke douchebeurt! Is misschien niet leuk om dat elke keer te moeten doen en het zal ook wat discipline van jou en je gezin vragen. Maar het loont! Droog de wand met een douchewisser, je voorkomt dat er dan kringen en witte aanslag ontstaat. Om hem binnen handbereik te houden, hang je de trekker op in de douche. Droog ook meteen de kraan en de wanden af met een droge handdoek. Scheelt je heel veel poetswerk en kalkaanslag krijgt zo minder kans om je mooie douchewand over te nemen.

Sprayen met dit wondermiddel : Azijn, zout en citroen

Azijn is het wondermiddel om kalkaanslag en zeepresten te verwijderen.

Mijn wondersopje maak je zo:  vul een sprayflacon met een deel schoonmaakazijn, 4 druppels citroensap, een snufje zout en daarnaast (afgekoeld) gekookt water. Zo’n sprayflacon hoef je niet te kopen, kijk gewoon even in de keukenkastjes en heb je daar een lege flacon liggen, dan is deze prima te hergebruiken. #duurzaam. Laat dit wondermiddel vervolgens een kwartier intrekken en spoel het daarna af met water. Nadrogen met een doek en wel even een raampje openzetten voor frisse lucht.

Het geheim van het perfecte schoonmaakdoekje

Om het schoonste resultaat te verkrijgen, heb je de juiste schoonmaakdoekjes nodig. Waar je op moeten letten? Zorg ervoor dat je een pluisvrije poetsdoek gebruikt.

Ook zéér effectief tegen kalk: Microvezeldoekjes. Met een microvezeldoekje heb je een streeploos schoon resultaat. Zelfs als je alleen water gebruikt. Heb je na het schoonmaken nog steeds last van strepen op het glas? Maak dan een prop van een oude krant en wrijf ermee over het glas. Strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Meteen een handige tip voor het ramenlappen.

badkamer met planten kalkvrij interiorqueen cassandra pater-bosman

Gouden tip: droogtrommeldoekjes

Om verder te borduren op de doekjes: droogtrommeldoekjes zijn echt heaven! Vooral Wanneer je last hebt van hard water (veel kalk in het water), kun je dit het makkelijkste bestrijden met een droogtrommeldoekje. Wrijf het doekje over de zeepresten en kalkvorming en spoel daarna de glazen douchewand af met water. Uiteraard weer nadrogen met een droge doek. In het droogtrommeldoekje zitten ingrediënten die kleding zachter maken, door het doekje over de aanslag heen te wrijven creëer je hetzelfde effect. Ook voor deuren in de douche is dit erg praktisch. 

Lukt de methode met het droogtrommeldoekje niet? Dan is de kalkaanslag te hardnekkig. In dit geval kun je lekker aan de slag gaan met gum. Gum kan je helpen om kalkaanslag van je douchewand af te krijgen.

Laat je douchewand glanzen

Een extra laagje over de douchewand kan er voor zorgen dat water zich niet op het glas hecht, maar er gelijk weer vanaf rolt. Dit kan je doen door je douchewand te poetsen met glansspoelmiddel van de vaatwasser. Een andere veelgehoorde tip is het gebruik van autoshampoo met wax! Wanneer je middeltjes gebruikt die niet specifiek voor de badkamer zijn, moet je er altijd even goed op letten dat het niet schuurt! Probeer desnoods een klein hoekje uit als je het toch wat spannend vind, voordat je de hele douchewand er mee behandeld.

Stappenplan Glazen Douchecabine Schoonmaken

  • Stap 1: Zet om te beginnen je badkamerraam en/of badkamerdeur open. Heb je dit niet zet dan de ventilatie aan om zo de lucht van schoonmaakmiddelen af te voeren. De lucht is namelijk niet erg gezond, met name schoonmaakproducten zoals een antikalmiddel of een badkamerreiniger kunnen snel op je luchtwegen slaan.
  • Stap 2: Spoel de binnenkant van je douchecabine af met warm water.
  • Stap 3: Neem de buitenkant van de douchecabine af met een vochtige doek. Vergeet de bovenste randen niet.
  • Stap 4: Spray de hele douchecabine in en laat het schoonmaakmiddel een kwartier tot een half uurtje werken. Door het product te laten inwerken, worden kalk en vuil opgelost waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker gaat. Tijdens de inwerktijd kun je de rest van de badkamer schoonmaken.
  • Stap 5: Neem een vochtige spons en maak hiermee de douchecabine schoon. Gebruik geen schuurspons, een spons als deze kan het glas dof maken door lelijke krasjes. Moet je niet willen. Werk altijd van boven naar beneden en spoel de spons tussendoor uit.
  • Stap 6 : Spoel de douchecabine (binnenkant) af met warm water en maak droog met een trekker. Wrijf vervolgens na met een schone droge doek. Pluisvrij!
  • Stap 7 : Gebruik dezelfde doek nu om de buitenkant van de douchecabine af te nemen om ook hier de resten vuil en schoonmaakmiddel te verwijderen. Spoel de doek tussendoor uit en wrijf als laatste ook de buitenkant van de douchecabine droog met een nieuwe schone en pluisvrije doek. Een handdoek behoort ook tot de mogelijkheden.

wastafel met spiegel kalkaanslag voorkomen interiorqueen.nl cassandra pater

Badkamer schoonmaken met scheerschuim.

  • Scheerschuim voorkomt dat spiegels in de badkamer beslaan. Smeer de spiegel goed in met scheerschuim en verwijder het schuim vervolgens met een droge doek. Heb je zeker een paar weken plezier van en daarna begin je weer opnieuw.
  • Glanzende wastafel? Smeer een flinke dot scheerschuim uit over de wastafel en spoel na.

Mocht jij nog handige tips hebben om van kalkaanslag af te komen, of hoe je douchwanden het beste kunt schoonmaken? Laat het ons vooral weten in de reacties, zodat we deze lijst up-to-date kunnen houden. Vergeet overigens niet dat je in een badkamer kiest voor vochtbestendige raamdecoratie, scheelt je een hoop ellende.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: