Wat als je niet kan slapen door jeuk in bed, ’s avonds laat of je wordt er ’s nachts wakker van? We hebben allemaal wel eens jeuk ergens op ons lichaam. Jeuk is het gevolg van een ontsteking van gedeelten van de huid. De ontsteking bevindt zich meestal in de huidplooien. Ook wondjes die genezen, kunnen jeuken doordat het korstje zich losmaakt van de huid. Interiorqueen geeft je naast wat oorzaken ook wat tips tegen jeuk in bed
Oorzaken van jeuk in bed
Bij aanhoudende jeukende huid in huis, zonder aanwijsbare reden is het aan te raden om een onderzoek aan te vragen via de huisarts. Blijf er in ieder geval niet te lang mee lopen want het kan voor veel stress zorgen.
- De oorzaak kan liggen aan een allergie.
- Een schimmelinfectie kan plaatselijk ook veel jeuk veroorzaken.
- Je hebt last van een parasiet in bed.
- Je kan last hebben van overgevoeligheid voor bepaalde voeding of (combinaties van) medicijnen.
- Het kan liggen aan bepaalde kleding of wasmiddelen.
- In perioden van stress kun je jeukgevoeliger worden.
- Het microklimaat onder de lakens is niet goed door verkeerd beddengoed.
- Hooikoorts kan aan de basis liggen.
- Eczeem kan ook jeuk veroorzaken.
Infectie met een parasiet
Jeuk kan het gevolg zijn van een infectie met een huidparasiet, zoals de bedwants of bedparasiet. De parasieten veroorzaken een allergische reactie van de huid, wat resulteert in jeuk en ontstekingen.
De bedwants is een bijtend kruipertje wat het liefst in het beddengoed leeft en ’s nachts tevoorschijn komt om zich te voeden aan laagjes mensenhuid en mensenbloed. Je armen en benen zijn dan ’s morgens bedekt met puntjes, ze voelen warm aan, hebben een rode kleur en jeuken verschrikkelijk. Gelukkig brengen bedwantsen geen ziektes over en veroorzaken ze enkel.
Jeuk door warmte in bed
Wanneer je slaapt, verlies je een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet door het beddengoed en de matrashoes worden opgenomen. Als dat onvoldoende gebeurt, blijft het vocht op de huid, koelen we af en kan de huid ontsteken en gaan jeuken. Dorsoo-matrashoezen zijn gemaakt van de natuurlijke stoffen kapok en viscose. Dit zorgt voor een uitstekende vochtopname en -spreiding en temperatuurregulatie. Door een speciale, natuurlijke behandeling met lichte citronella geur is de hoes zelfs anti-allergisch en dus ook bestand tegen huisstofmijt en andere beestjes. Ook Dorsoo-beddengoed, gemaakt van linnen en fijne katoen, is hiervoor optimaal. De Dorsoo-dekbedden bestaan uit natuurlijke vezels en zorgen voor een goede vochtafvoer en verluchting.
lees ook: slaaptips om hete zomernachten te overleven
Eczeem en huiduitslag
Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. De huid voelt warm aan, kleurt rood en jeukt. De ontsteking is het gevolg van het overgevoelig reageren op bepaalde stoffen of prikkels. Soms kan er zelfs sprake zijn van een genetische aanleg. De kenmerkende hevig jeukende uitslag begint dan al in de vroege kinderjaren. Dit wordt constitutioneel eczeem genoemd. Eczeem duikt bij momenten fel op. Een aanval kan uren duren en treedt meestal in de avond of tijdens de nacht op. Dit verhindert de slaap en kan op lange termijn slaapproblemen, insomnia of slapeloosheid veroorzaken.
De meeste mensen met huiduitslag beginnen automatisch te krabben om de jeuk te verminderen. Door het krabben vererger je de toestand en ontstaan er kleine wondjes in de huid, waardoor het ontstekingsproces toeneemt. Toch is eczeem gemakkelijk onder controle te krijgen. Vochtinbrengende crèmes zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in de apotheek en bevatten een lage dosis cortisone om de ontsteking te verhelpen. De huisarts kan ook medicatie (anti-histaminicum) voorschrijven.
Tips tegen jeuk in bed
- Bel de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden.
- Draag luchtig zittende nachtkleding, het liefst van katoen. Stoffen die niet schuren.
- Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed.
- Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.