Home Wooninspiratie Vijf tips voor het kiezen van goede werkkleding in de bouw

Vijf tips voor het kiezen van goede werkkleding in de bouw

by InteriorQueen

Bescherming op alle fronten: dé belangrijkste eis voor werkkleding in de bouw. We willen sterk materiaal dat tegen een stootje kan, maar tegelijk tijd comfortabel zit. Kleding die je door weer en wind kunt dragen, hoe koud het ook wordt, maar wel genoeg bewegingsvrijheid biedt. Waar let je op? Interiorqueen geeft je vijf tips.

Nu het najaar in aantocht is, delen we 5 tips voor de aanschaf van goede werkkleding in de bouw, voor het winterseizoen.

1. Draag kleding in lagen

Omdat werken in de bouw inspannend is en veel van het lichaam vraagt is het belangrijk om werkkleding in lagen te dragen. Door het dragen van verschillende lagen kleding zorg je voor een aangename lichaamstemperatuur en voorkom je transpiratie. Dit is namelijk een veel voorkomend en vervelend probleem. Goede werkkleding beschermt het lichaam tegen factoren van buitenaf én binnenuit.

Goede werkkleding bestaat o.a uit:

– om transpiratievocht op te nemen kies je voor een vochtafdrijvende stof op de huid
– voor de warmte kies je voor een fleecevest of trui
– waterafstotende kleding

Transpiratievocht voelt niet alleen oncomfortabel, maar is ook ongezond. De combinatie van vocht en kou maakt je wanneer je werkzaam bent op de bouw vatbaarder voor ziekten, zoals verkoudheid of griep. Door het dragen van een vochtafdrijvende laag wordt dit ondervangen. De waterafstotende laag zorgt dat er vervolgens geen vocht van buitenaf op het lichaam komt, waardoor je lang warm blijft.

Natuurlijk kun je de hoeveelheid lagen altijd aanpassen aan de situatie. Een warme winterjas verruil je bijvoorbeeld voor een stevige softshell. Bij extreme kou is het dragen van thermo-ondergoed een belangrijke laag die het lichaam bescherming biedt.

Extra aanvullende maatregelen die je kun toepassen in het winterseizoen is het dragen van koudebestendige handschoenen, een muts en gevoerde werkschoenen of werklaarzen.

2. Kies voor duurzame materialen

Ondanks dat er voldoende werkkleding voor de bouw op de markt is, is niet iedere materiaal gelijk. Om duurzaamheid en veiligheid te vergroten kun je het beste kiezen voor werkleding gemaakt van cordura of kevlar. Dit zijn twee uiterst stevige stoffen die tegen een stootje kunnen en een lange levensduur hebben.

Wil je de levensduur van je werkbroeken nog meer vergroten? Kies dan voor broeken met extra versteviging op de knieën of in het kruis. Daarnaast speelt comfort natuurlijk ook een grote rol bij de aanschaf van werkkleding. In de bouw wordt veel op de knieën gewerkt. Een broek met kniezakken waarin kniebeschermers kunnen worden geplaatst, geeft optimaal comfort.

3. Zichtbaarheid

Wanneer mens en machine samenwerken, is zichtbaarheid een absolute noodzaak. Bij slecht weer, wat in de winter vaak voorkomt, of nachtelijk werk is dit dan ook vaak verplicht. Zichtbaarheidskleding levert een directe bijdrage aan de veiligheid op de bouwplaats.

Natuurlijk kun je kiezen voor veiligheidshesjes, maar wanneer je vaker of structureel in aanraking komen met voertuigen op de bouwplaats is het zinvol om te investeren in kleding waarin de zichtbaarheid geïntegreerd is. Je vergeet je jas minder snel dan een hesje, waarmee je het risico op ongevallen minimaliseert.

4. Kies voor passende werkkleding

Veel werkkleding voor de bouw bestaat uit elementen met stretch. Ideaal, want stretch geeft veel bewegingsvrijheid, warmte en zit daarnaast comfortabel. Omdat werkkleding met stretch mooi aangesloten op het lichaam zit, ziet het er ook meteen verzorgd en trendy uit. Nog veel belangrijker is dat goed aangesloten kleding bijdraagt aan de veiligheid. Te wijde mouwen geven namelijk het risico om ergens achter te blijven haken, dit geldt natuurlijk ook voor te lange of wijde werkbroeken.

Een pas-sessie voor de goede kledingmaat is daarom een must bij het aanschaffen van werkkleding voor de bouw.

5. Houd rekening met normeringen

Per bouwplaats kunnen de normeringen voor werkkleding verschillen. Stem daarom goed met de opdrachtgever af aan welke normeringen de kleding moeten worden voldaan.

Denk hierbij aan de volgende normeringen:

  • antistatische eigenschappen
  • waterbestendigheid
  • vuurbestendigheid
  • hoge zichtbaarheid

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: