Home Styling & Shopping LED versus gewone gloeilampen: maken ze echt een verschil?

LED versus gewone gloeilampen: maken ze echt een verschil?

by InteriorQueen

Wanneer je onlangs op de markt bent gekomen voor nieuwe gloeilampen, heb je waarschijnlijk te maken gehad met schijnbaar oneindige opties. Recente innovaties hebben ons allerlei nieuwe lichttechnologie opgeleverd. Van gloeilampen die zijn ontworpen om te reageren op geluidsgolven (yep) tot lampen die bedoeld zijn om dodelijke bacteriën te bestrijden (serieus, dit is echt), wat eens een eenvoudige lichtbron was, blijft evolueren.

Maar als je gewoon een nieuwe lamp voor je bedlamp nodig hebt, of een paar nieuwe LED-inbouwspots voor de keuken, hoe weet je dan dat je de juiste beslissing neemt? Welke gloeilampen zijn ontworpen om beter te zijn voor het milieu en om ons te helpen besparen op onze elektriciteitsrekening?

We behandelen deze en andere veelgestelde vragen over gloeilampen hieronder.

kleurtemperatuur overstappen naar led verlichting

Wat zijn mijn opties als het gaat om gloeilampen?

In één woord: veel! Maar hier zijn drie van de meest populaire:

  • Gloeilampen – Dit zijn de ouderwetse, “typische” lampen waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Ze zijn niet erg energiezuinig en gaan niet lang mee.
  • Compacte fluorescentielampen (CFL’s) – Dit zijn de “spiraalvormige” lampen die in ons opkomen als we denken aan energiezuinige lampen.
  • LED’s – LED-lampen zijn zeer energiezuinig, maar behouden nog steeds de look en feel van een gloeilamp.

Gloeilampen, spaarlampen en LED-lampen hebben allemaal verschillende hoeveelheden energie nodig. Maar het zijn led-lampen waar je volgens ons echt op moet letten.

Wat zijn led-lampen?

Technisch gezien zijn LED-lampen geen lampen – LED staat voor “light-emitting diode”. Het zijn kleine halfgeleiders (diodes) verpakt in plastic om de elementen te beschermen en het licht te focussen. Volgens Dictionary.com is een diode “een halfgeleider apparaat met twee terminals, waardoor de stroom doorgaans slechts in één richting kan stromen.” De stroom komt in een anode (+) en vloeit uit een kathode (-). LED’s hebben niet eens draadfilamenten zoals een gloeilamp.

warme verlichting slaapkamer herfstklaar

Waarin verschilt LED van gloeilampen?

Als we het hebben over een ‘gewone gloeilamp’, bedoelen we een gloeilamp, het type dat al bestaat sinds Thomas Edison zijn uitvinding in 1879 patenteerde. Deze lampen hebben gloeidraden die gloeien en zowel warmte als licht produceren wanneer er energie doorheen stroomt. LED’s daarentegen hebben elektronen die stromen om fotonen te creëren – licht dat we kunnen zien. Fotonen genereren bijna geen warmte. LED’s hebben ook veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid helderheid te creëren als gloeilampen, en gaan veel langer mee.

Besparen LED’s energie?

LED’s verbruiken veel minder energie dan gloeilampen, omdat diode licht qua vermogen veel efficiënter is dan gloeilampen.

Led-lampen verbruiken meer dan 75% minder energie dan gloeilampen. Bij een laag vermogen is het verschil nog groter. Heldere LED-schijnwerpers verbruiken slechts 11 tot 12 watt terwijl ze een lichtopbrengst creëren die vergelijkbaar is met een gloeilamp van 50 watt.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: