Home Wooninspiratie Gevelbekleding benodigdheden: top 10 tips om het goed te doen

Gevelbekleding benodigdheden: top 10 tips om het goed te doen

by InteriorQueen

Er bestaan diverse soorten gevelbekleding. Weten welk hout het beste is voor gevelbekleding en hoe je het moet plaatsen, is een hele kunst als de bekleding goed moet presteren en lang mee moet gaan. In dit blog bespreek ik de belangrijkste punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen, specificeren en installeren van houten gevelbekleding.

1) GEBRUIK DE JUISTE SOORTEN HOUT

De keuze van de houtsoort is normaal gesproken gebaseerd op esthetiek, duurzaamheid en kosten. Hiervan is de duurzaamheid de belangrijkste, en het beoordelen van de klasse en prestaties is de kern van een goede specificatie.

Elements Vulcan is de ultieme topper onder de houten gevelbekleding en is thermisch gemodificeerd. Cape Cod wordt gemaakt van Noord-Amerikaans grenen en is in vrijwel iedere gewenste kleur leverbaar. Tripanel is een compleet nieuw, innovatief paneel. De vezelplaten zijn afgewerkt met een hoogwaardig watergedragen acrylaatlak. En als laatste is er nog Woodritch. Door de reconstructie van hardhout zijn de Woodritch panelen vrij van barsten, scheuren of noesten.

houten gevelbekleding (2)

2) DENK NA OVER VOCHTGEHALTE

Begrijpen hoe hout beweegt als reactie op veranderingen in het vochtgehalte is essentieel om een ​​lange levensduur en goede prestaties te garanderen. Een aandachtspunt is de breedte van de gebruikte planken. Door de plaatbreedte te beperken tot maximaal 150 mm blijft namelijk zowel de krimp als de zwelling beheersbaar. Tand- en gegroefde planken moeten nog smaller zijn, met een maximale breedte van 125 mm. Dit vermindert het risico dat de tongen losraken uit de groeven wanneer de planken krimpen.

Bij toepassing van een open voegsysteem kan water en licht tot in de onderconstructie doordringen. Het is daarom essentieel om goed rekening te houden met waterdichtingsdetails rond raam- en deuropeningen, het kan nodig zijn om een ​​gespecialiseerd UV-bestendig ontluchtingsmembraan op de onderconstructie zelf aan te brengen.

3) GEBRUIK DE JUISTE BEVESTIGINGEN

Het gebruik van roestvrijstalen spijkers wordt sterk aanbevolen voor zachthouten bekledingen, zelfs wanneer de gevelbekleding van hout moet worden geverfd.

Ook de lengte van de nagels is belangrijk. Bij gebruik van gewone draadnagels moeten deze lang genoeg zijn om een ​​puntzijdige penetratie van 2,5x de dikte van de bekledingsplaat in de draaglat te bereiken. Voor het bevestigen van een plaat met een dikte van 20 mm is dus 50 mm spijkerpenetratie in de lat nodig met spijkers met een lengte van 70 mm.

Ringnagels (ook wel verbeterde nagels genoemd) vereisen slechts een penetratie aan de puntzijde van 2x de plaatdikte, en het is gebruikelijk om twee nagels op kwartpunten over de breedte van de plaat te gebruiken.

Voor hardhouten bekleding gebruiken installateurs meestal roestvrijstalen schroeven om aan de steunlatten te bevestigen, opnieuw met twee bevestigingen op kwartpunten over het bord en voorborende gaten die iets te groot zijn om krimp en uitzetting mogelijk te maken.

4) ZORG VOOR GOEDE ONDERSTEUNING LATTEN

Met conserveringsmiddel behandelde bekledingslatten van zacht hout moeten loodrecht op de gevelbekledingsplaten staan ​​en afhankelijk van het plaatprofiel en de installatiemethode kunnen verticale tengels nodig zijn voor afwatering en ventilatie. Horizontale latten moeten worden afgeschuind om water af te voeren.

houten gevelbekleding (2)

5) DENK OM VENTILATIE!

Het handhaven van een goede afwatering en ventilatie in de ruimte achter de gevelbekleding is belangrijk. Het doel hiervan is om duurzaamheid te garanderen, een snellere droging mogelijk te maken en het vochtgehalte aan de binnen- en buitenkant gelijk te maken.

Flitsende details aan de onderkant van de bekleding en rond ramen en deuren moeten zo zijn ontworpen dat water van het gebouw wordt afgevoerd terwijl de essentiële ventilatie behouden blijft. Controleer de vereisten voor brandwerende spouwmuren met lokale bouwcontrole en overweeg het gebruik van door derden goedgekeurde, geventileerde spouwmuren.

6) OVERWEEG COATINGS

Voordat je coatings specificeert, is het verstandig om rekening te houden met de verwachte levensduur van de coating en het vereiste onderhoudsregime – veel eigenaren zijn zich misschien niet bewust van het belang van onderhoud voor duurzaamheid en prestaties.

Transparante coatings zoals oliën en vernissen moeten normaal gesproken elk jaar preventief opnieuw worden aangebracht, wat betekent dat ze geen praktische optie zijn. Als de oppervlaktecoating faalt, wat leidt tot verkleuring of verwering van het hout, is het niet voldoende om de coating opnieuw aan te brengen, omdat deze de verkleuring afdicht en vocht vasthoudt.

Verven en beitsen hebben een langere levensduur, maar moeten natuurlijk wel periodiek opnieuw worden aangebracht.

7) DE DUIVEL IN DETAIL

Er zijn ontwerpelementen in de bekleding die vochtvangers kunnen helpen voorkomen en helpen bij het waterbeheer. Uitsteeksels kunnen spatwater veroorzaken, dus als je de uiteinden van de verticale gevelbekledingsplaat onder een hoek afsnijdt, kan vocht eraf druipen. Er moet ook een tussenruimte van minimaal 8 mm worden gebruikt waar eindkorrels zichtbaar zijn, zoals in lopende voegen of hoekstijlen, om het risico te verminderen dat er water tegenaan komt.

houten gevelbekleding (2)

8) GEBRUIK DE JUISTE INSTALLATIE!

Zorg voor bekledingsplaten voordat ze worden geïnstalleerd. Door planken gespreid, goed geventileerd en losjes bedekt te houden, wordt de blootstelling aan vocht verminderd en luchtstroom mogelijk gemaakt, waardoor het risico op aanzienlijke verkleuring wordt geminimaliseerd.

Het optimale vochtgehalte van houten gevelbekleding tijdens de installatie moet tussen 16% en 18% worden gehouden om de kans op significante beweging of vervorming te verminderen. Wanneer oppervlaktecoatings worden gebruikt, moeten deze vóór de montage op alle vlakken worden aangebracht om te voorkomen dat onafgewerkt hout wordt blootgesteld wanneer de bekleding opzwelt of krimpt.

9) HOUD EEN OOG OP HET WEER

Als de houten buitenbekleding ongecoat blijft, zal deze altijd natuurlijk verweren en na verloop van tijd zilvergrijs worden door vocht en zonlicht. Ongecoate houten buitenbekleding zal altijd verweren en dit is te verwachten. Het is geen goed idee om heldere oppervlakteafwerkingen te gebruiken om de kleur te behouden, aangezien deze veel onderhoud vergen.

10) VERMINDER HET RISICO OP VERKLEURING

Extractieve kleuring treedt op wanneer in water oplosbare componenten in hout naar de oppervlakte worden gebracht, maar niet worden weggespoeld door regenwater. Houtsoorten zoals eiken en Western Red Cedar hebben een hoog gehalte aan extractiemiddelen die niet wegspoelen als de bekleding beschut is. Als er extractieve kleuring optreedt, kan deze worden verwijderd en de natuurlijke kleur worden hersteld, of je kunt deze na verloop van tijd laten vervagen.

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: