Ben jij net als ik ook het type die ’s avonds lekker onderuitgezakt op de bank met het hele gezin ligt te netflixen? Of ben jij meer het type die comfortabel in de hoek van de bank een goed boek leest? Ben je meestal met zijn tweetjes of heb je plaats nodig voor veel mensen? En zit je dan liever actief rechtop, of lig je liever languit? Iedereen stelt andere eisen aan een bankstel of bank en iedereen heeft zijn eigen zittype. En soms zijn er zoveel mogelijkheden dat je niet meer weet wat nu precies wijsheid is. Interiorqueen komt je redden, met deze tips kom je hopelijk snel een stapje dichterbij de juiste bank voor jouw woonkamer.
Wat een vragen he? Maar zullen we eerst ff bij het begin beginnen? Voor je begint met het kopen van een nieuwe bank gaan we twee dingen doen:
- je woonkamer opmeten en een plattegrondje tekenen waar je de deuren en ramen aangeeft. En ook ff de maten van de muren.
- De locatie van de bank bepalen. Komt ie deels voor het raam? Dan moet je ook de hoogte van de vensterbank meten.
1. Welk model bank kies ik?
Lounge bank of hoekbank?
Een hoekbank is vaak groot, maar biedt niet perse meer zitplaatsen. De hoek is namelijk gemaakt om lekker in weg te kunnen kruipen, heerlijk vind ik dat. Wanneer je de kamer vol hebt met visite (let er maar eens op) is dit hoekje vaak ongebruikt omdat je elkaar anders in de weg zit.
Ben jij van het relaxen en hangen voor de tv (netflix bing watchen, count me in!) dan is een hoekbank of een loungebank (dat is een hoekbank met chaise longue) ideaal. Houdt bij het kiezen van een bank wel rekening met de verhoudingen van je woonkamer en zorg voor voldoende loopruimte.
Bank, bankstel en losse zitmeubelen : fauteuils
Bij het kopen van een nieuwe bank is het ook belangrijk om te kijken naar wat voor persoon jij bent. Ben jij nogal veranderlijk in huis (laten we elkaar de hand schudden), dan is een combinatie van zitmeubelen wellicht een leuke mobiele opstelling. Vooral met een bankstel bestaande uit een 2-zits en een 2,5-zits of 3-zits bank zou je de woonkamer nog eens een keer kunnen omgooien wanneer je er weer zat van bent.
Bij sommige banken zijn zelfs bijpassende fauteuils te krijgen, maar persoonlijk vind ik mixen & matchen met een andere soort stoel en materialen stiekem wel leuker en spannender. Het geeft je woning net even die extra persoonlijkheid.
Module bank met losse elementen
Een module bank is een bank die is opgebouwd uit diverse losse elementen. Erg handig, want zo kun je de banjo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Je kunt er alle kanten nee op; een hoekbank, een loungebank met of zonder armleuning, een 2-zits bank met een losse poef, etc etc. Met een modulaire bank maak je dus je eigen opstelling en kies je precies de elementen die je nodig hebt om jouw zitruimte uniek te maken.
2. Afmeting
Past deze bank in mijn woonkamer?
Wanneer je een nieuwe bank gaat uitzoeken is het heel erg belangrijk om op de verhoudingen te letten. In de winkel lijkt een bank al snel kleiner dan wanneer je hem in huis hebt staan. Schrijf daarom de maten van een bank op en kijk hoeveel ruimte hij in je woonkamer gaat innemen. Je zult niet de eerste zijn die een te grote bank koopt. Belangrijk is dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de salontafel en de bank mag dit 40 cm zijn.
Let ook goed op de lengte en de diepte van de bank, maar zeker ook de hoogte. De hoogte vooral wanneer je de bank tegen de raamkant wilt zetten. Bij een grote ruimte raad ik je aan om te kiezen voor een bank die de kamer kan dragen. Een grotere bank dus. Houdt daarnaast ruimte om de bank vrij, zet hem dan niet in een hoek, zo wordt de ruimte beter gedragen.
Wanneer je een kleinere woning hebt dien je rekening te houden met andere meubelen zoals een salontafel, kasten en misschien zelf een eettafel met eetkamerstoelen. Prop de ruimte vooral niet te vol! Wil je een ruimtelijker effect creëren? Kies dan voor een bank op (hogere) pootjes.
3. Stofkeuze
Leer of stof?
Stofkeuze is heel persoonsgebonden en een kwestie van smaak of gevoel. Wat vind jij mooi en waar gaat in eerste instantie je voorkeur naar uit? Houdt in elk geval goed rekening met het feit dat synthetische stoffen minder snel vuil worden door de gladdere vezels dan natuurlijke stoffen zoals katoen. Bij een gladde vloer is een bank van stof vaak mooier omdat dit bijdraagt aan de verbetering van de akoestiek in de ruimte.
Maar misschien ben jij wel het type die houdt van leer. Houdt daarmee wel rekening met de jaargetijden. In de zomer plak je eraan vast en in de winter wat kouden. Let ook of het wel echt leder is echt geen synthetisch leer, tenzij het je niet uitmaakt uiteraard. Een lederen bank kan de ruimte in elk geval een klassieke of juist een stoere uitstraling geven. En kan handig zijn als je last hebt van urineverlies of dus een knoeipot bent. Is zo weer schoon!
Stof en leder zijn allebei in elk geval niet bestand tegen kattennagels. Krabt jouw kat de krullen van de trap? Koop dan een niet al te dure bank. Zonde! (of kijk eens bij onze inspiratie post over leuke huisdierhuisjes😉
4. Kleurkeuze
Welke kleur bank past in mijn interieur?
Ik vind het vooral belangrijk dat je een kleur kiest die je mooi vindt, maar denk er wel goed bij na dat de bank een tijdje moet meegaan. Een drukke print zul je sneller zat zijn dan een neutralere kleur of stof. Kleed je bank aan met mooie woonaccessoires zoals plaids, kussens, woondekens etc. Dit verwissel je sneller als je er zat van bent dan een compleet nieuwe bank.
Wanneer je zoals ons een gezin bent met kind(eren) is het wellicht handig om lichte kleuren te vermijden. Deze zijn een stuk gevoeliger voor vlekken. Heb je huisdieren? Dan zie je op donkere meubels, bijvoorbeeld zwart, meer haren. ies dan bijvoorbeeld voor een gemêleerde stof (een stof samengesteld uit meerdere kleuren).
5. Zitcomfort
Lekker hangen of zitten?
We houden allemaal van mooie dingen en een mooie bank is leuk, maar hij moet natuurlijk wel lekker zitten. En dat is per persoon weer heel verschillend. Bedank daarom voor jezelf wat je zoekt in een bank, net of je een nieuwe date zoekt ;).
Bij het kopen van een nieuwe bank denk je dus na of je:
- wil je een bank om in weg te zakken?
- Of liever een bank die wat steviger is en met een wat korter zitgedeelte?
- Is de bank bedoelt om te relaxen? Kies dan voor een bank met zachtere kussens en een diepere zit. Eventueel zelfs met een hoek, een chaise longue of een poef.
Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de vulling. Dit biedt namelijk ook verschil in zitcomfort. Zo bestaan er banken met pocketvering, maar ook met schuimvulling. Ga gerust eens wat showrooms langs en ga lekker proefzitten. Denk er bij het proefzitten wel om dat je niet onnatuurlijk rechtop gaat zitten, maar gaat zitten zoals je dat thuis zou doen. En let dan ook ff op de hoogte van de rug, de zitdiepte, de hoogte van de armleuningen en uiteraard ook van de zitting.
Veel veel plezier met het kopen van een nieuwe bank!
13 comments
ik wil het liefst een lounge bank die wel in delen is. Dat vind ik het fijnst
Handige tips! Wij hadden niet opgemeten of de bank ook de gang door kon. Niet dus :S Moest via de tuin van de achterburen en onze tuin het huis in komen dus 🙂
Aiii dat is idd wel een rot klusje geweest gedaan haha!
Een goede zetel (of bank) uitkiezen vind ik echt zo moeilijk.Wij hebben momenteel 2 leren zetels, maar zouden deze graag vervangen door een L-bank. Stof, leder.. We weten het niet, maar het moet sowieso een zwarte of grijze bank zijn om in het interieur te passen.
Ik vind het een hel een nieuwe zetel vinden. Wij hebben keilang achter een zetel zitten zoeken met een hoge rugleuning met bijhorende hoofdsteunen. Blijkbaar hangen de mensen liever…
handige tips, ik vind ook zeker dat je om een bank goed na moet denken. Het staat tenslotte prominent in de kamer.
IIk ben echt het type loungebank geloof ik. Wel vervelend voor de visite, maar wel heerlijk voor ons.. Lekker Netflixen… Ik lig vaker op de bank dan dat ik zit! Dekentje erbij. Heerlijk!
Heeeeeeerlijk! Ik kom dr bij hoor!
Goede tips! We hebben afgelopen weekend de woonkamer omgegooid waardoor we enorm veel ruimte besparen, maar die grote fauteuil toch wel een sta in de weg is. We gaan dus lekker kijken voor een andere stoel, haha
Ik wil ook nog een mooie fauteuil! Inderdaad totaal iets anders dan de bank, want anders vinden we het saai. De bank mag van mij al wel weer vervangen worden (na 9 maand, erg ja) maar mag pas van m’n man als we gaan verhuizen. Intens verveeln’d!
Ik herken dat haha! Wij willen er ook alweer vanaf. Ding is gewoon te klein nu de houtkachel weggesloopt is. Mja is weer meteen zo’n grote aankoop, jammer wel
Handige aandachtspunten geef je. Een bank is een hele uitgave en best heel belangrijk. Daarom wil je wel goed kiezen!
Bedankt voor het delen van deze tips voor het uitkiezen van een nieuwe bank. Onze oude bank hebben wij erg lang gehad en deze hebben we meerdere keren laten repareren en opnieuw laten stofferen. We zijn op dit moment inspiratie aan het opdoen en gaan volgende week wat modellen bekijken.