Home Wooninspiratie Een tweede hypotheek voor verbouwing? Waar moet ik zijn?

Een tweede hypotheek voor verbouwing? Waar moet ik zijn?

by InteriorQueen

Voor een verbouwing van je eigen koopwoning lijkt een tweede hypotheek vaak de beste optie. Maar banken zijn tegenwoordig behoorlijk terughoudend met het vertrekken van een extra hypotheek. Een goed alternatief zou een doorlopend krediet of een persoonlijke lening kunnen zijn.  Wij leggen je graag uit hoe dit precies zit en waar je allemaal op moet letten. 

Wanneer je woning niet meer aan jouw wensen voldoet kun je kiezen voor twee dingen. Verkopen en verhuizen of verbouwen. Tot 2008 was het financieren van een tweede hypotheek voor een verbouwing niet zo’n groot probleem. Maar sinds de sterke daling van de huurprijzen in de afgelopen jaren, is daar verandering ingekomen. Banken staan onder druk van toezichthouders en zijn erg voorzichtig geworden in het verstrekken van leningen. De mogelijkheden zijn dus wat beperkter geworden en dan met name bij huizen waarvan de verkoopwaarde lager ligt dan de hypotheek.

Verbouwing financieren met een lening

Wist je dat heel erg veel huiseigenaren niet weten dat je ook met een persoonlijke lening een verbouwing kunt financieren? De betaalde rente is zelfs aftrekbaar van het inkomen. Maar dus alleen als de verbouwing wordt gefinancierd met een persoonlijke lening.

Een doorlopend krediet heeft namelijk geen einddatum, je kunt dus tussendoor weer opnieuw geld opnemen. Fiscaal loop je dan vast. Bij een persoonlijke lening kun je het afgeloste bedrag niet nog eens opnemen. Alleen heeft een persoonlijke lening vaak wel een hogere rente in vergelijking met een doorlopend krediet. Eventueel is de aflossing binnen maximaal tien jaar een aanvullend nadeel.

Toch kiezen voor een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek sluit je niet af wanneer een verbouwing maar een paar duizend euro kost. Dat kan gewoon niet uit. Je zit namelijk ook met notariskosten die erover heen komen en uiteraard taxatiekosten en nog kosten voor het advies en bemiddelen.

Maar bij hogere bedragen kan het wel lucratief zijn om voor een tweede hypotheek te kiezen. Het grootste struikelblok is alleen het acceptatiebeleid van hypotheekbanken. Bij onderwaarde of een kleine overwaarde zal een tweede hypotheek lastig worden. Maar bij een grote overwaarde zijn er zeker mogelijkheden voor een tweede hypotheek.

Kiezen voor een scherpe rente

Voor je gaat kiezen voor een tweede hypotheek of persoonlijke lening, raden wij je aan om kritisch te kijken naar de geschatte kosten voor je verbouwing. En uiteraard ook naar de hoogte van de rente die de bank in rekening brengt. Je hoeft dit dus niet per definitie af te sluiten bij dezelfde bank als waar jij een betaalrekening hebt lopen. Lees bijvoorbeeld dit handige overzicht van Moneyou. Een klein verschil in de percentages kan namelijk hele grote verschillen in euro’s betekenen. Kijk vervolgens meteen even goed naar je energierekening en hoe je lagere stookkosten zou kunnen genereren met je verbouwing. Daarmee bespaar je weer zodat je wat extra’s voor jezelf kunt halen zoals bijvoorbeeld deze hippe doos.

Hoe financieer jij je verbouwing?

afbeelding via Shutterstock

You may also like

11 comments

Nicole Orriëns 20/09/2017 - 10:41

Wij hebben goddank geen verbouwing… Maar als we die zouden hebben, zou ik die denk ik zelf betalen. Dus eerst sparen.

Reply
Blog & Beauty 20/09/2017 - 11:15

Gelukkig hoeven wij niet verbouwen, maar als we dit doen, gaat het uit eigen zak. Een 2e hypotheek zit er voor ons niet in. Dat zou ons veel te veel stress geven.

Reply
Mirjam 20/09/2017 - 11:17

Wij hebben ons huis verbouwd voordat we erin trokken. Het lijkt me echt niks om dat te moeten doen als je er in woont..

Reply
InteriorQueen 20/09/2017 - 11:21

Ja als je die mogelijkheden hebt dan moet je dat zeker doen. Wij hadden die mogelijkheden destijds helaas niet.

Reply
Bianca 20/09/2017 - 11:24

Wij hebben hier ook over nagedacht, maar zijn er nog steeds niet helemaal uit wat we precies gaan doen (verbouwen/verhuizen enz) x

Reply
Ellen 21/09/2017 - 12:07

Dit is een ver van mijn bed onderwerp, maar handig om hierover te lezen en meer te weten te komen over dit onderwerp!

Reply
Jamey 20/09/2017 - 11:26

Ik heb nog nooit geld geleend. Ik heb dan ook geen koopwoning dus exht meepraten kan ik niet Haha.

Reply
InteriorQueen 20/09/2017 - 15:23

zodra je een koopwoning neemt, leen je praktisch al geld haha.

Reply
MeerMetMama 20/09/2017 - 12:39

Wij hebben gespaard voor onze verbouwing 🙂 Het heeft even gekost maar zijn er erg blij mee dat het zo kon.

Reply
silkeblogs 21/09/2017 - 11:37

Wauw, dat is eigenlijk wel een heel interessant idee!

Reply
MommyLovesPink 22/09/2017 - 15:25

Wij moeten eerst nog maar eens een huis kopen. Maar een tweede hypotheek is vaak zo enorm kostbaar. Eerst die eerste maar eens krijgen als zzper

Reply

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: